Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster RÄTTVIK BODA 22:14 - husnr 1, BODA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BODA KYRKA (akt.)
2006-02
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet har ett mittskepp med stort slätputsat vitt tunnvalv, på var sida buret av sex tjocka, rosakalkade kolonner, med gråkalkade baser och kapitäl. Pelarna är sammanbundna med en ljusare rosa arkad, vars bågar fortsätter ut mot sidoskeppens smalare tunnvalv och omsluter fönstren. Sidoskeppen får sin karaktär av tvärmurar genombrutna av låga, rundbågiga öppningar. Kyrkans golv består genomgående av stora, grova kalkstensplattor från traktens brott, fogade med ett ljust rosa bruk. I fönstren sitter inre bågar från 1930-talet.

Bänkinredningen är indelad i fyra öppna kvarter och avslutas med ett skrank på var sida mot koret. Gavlarnas spegelfyllningar omfattas av förgyllda lister och fyllningarna är dekorerade i röda och grå toner. Ryggar och sitsar har målats engelskröda. På norra sidan står den runda, ljust grå predikstolen, tillverkad 1851, vars fyllningar dekorerats med skurna symboler för Gud - Dygd - Odödlighet, förgyllda och försilvrade. Korgens nedre kant avslutas med en förgylld vulst i form av lagerblad med korslagda band. Undersidan bär förgyllda blad och en förgylld pinjekotte.

Över korets absid är en valvkupol slagen, dekorerad med Olov Hovréns målningar från 1851. Mellan fönstren finns pilastrar målade, ovantill med ett girlandprytt taklistverk. Kupolen pryds av ett himmelsmotiv med Guds öga i centrum omgivet av keruber. Invid östra väggen finns det ursprungliga, murade altaret, med putsade och marmorerade ytor, ben formade som kolonner, samt en gråmålad skiva, längs kanterna skodd med ett profilerat listverk av trä. Mitt i koret står ett fristående bordsaltare av trä, tillverkat 1990, marmorerat i en brunröd ton och med förgyllda detaljer. Framförvarande altarring är halvcirkelformad i fem sektioner, målad ljusgrå och försedd med gallerdockor, delvis polerförgyllda. Över dessa sitter en kedja med förgyllda länkar. I korets tre fönster sitter glasmålningar av Yngve Lundström, insatta 1938. Den tidigare altarprydnaden, ett förgyllt kors, finns i östra långsidans fönster närmast koret.
Under orgelläktaren i söder finns ett öppet kyrktorg, med plats för utställningar och ett rekonstruerat altarskåp som rymmer en grupp medeltida träskulpturer. Läktaren bärs upp av åtta refflade vitmålade pelare med förgyllda kornischer och kapitäl.

Barriären har en stående och ljust gråmålad brädpanel där beigt målade fält omramas av förgyllda lister, samt en krönande list med svarvade ljushållare. Ljuskronorna av driven mässing, ritade av Jerk Alton, tillkom vid den senaste inre förnyelsen 1989-90.

Orgelfasaden från 1963 är sammansatt av en övre och en nedre del, med pipor och trumpeter som bryter igenom läktarbarriären. De snickrade partierna är målade i laserande grå och röd samt rosa ton, detaljer i matt bladguld. En tidigare orgelfasad sitter som omfattning runt dörren som leder från läktaren mot bakomvarande tornrum.

Raka trappor i trä leder till ett litet museirum med avlagda inventarier och vidare upp till tornets klockvåning.

Sakristian är utbyggd på långhusets västra sida, nära koret, delvis med ursprunglig möblering. Förvaringsskåpen tillkom vid den senaste inre förnyelsen, 1989-90. Golven består av breda bräder, som lutats och oljats. De stickbågiga fönstren har invändiga fönsterluckor av trä.