Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster RÄTTVIK RÄTTVIKS PROSTGÅRD 1:2 - husnr 1, RÄTTVIKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RÄTTVIKS KYRKA (akt.)
2006-02-01
Interiörbeskrivning
Innanför huvudingången i väster finns ett litet vapenhus med kalkstensgolv och väggar klädda med hyvlade bräder, laserade i en gråvit nyans. Till höger leder en dörr mot en brudkammare, iordningställd 1951, rakt fram leder en hög pardörr med överljusfönster mot kyrkorummet. Stora stjärnvalv är slagna över mittskepp och korsarmar, medan ett kupolvalv täcker koret. Valv och väggar är slätputsade och avfärgade med en svagt pigmenterad kalkfärg, frånsett de nedersta väggfälten - i kyrkbänkshöjd - som har en mörkare, mer grå avfärgning. Rester av medeltida kalkmåleri finns i korsmitten, där bland annat Jesu anfäder enligt Matteus evangelium avbildats. Gångarnas och korets golv består av nötta, bruna och grå kalkstensplattor, flertalet från 1800-talet. I koret ligger dessutom gravhällar.

Fönstrens inre bågar har blyinfattade rutor av antikglas i olika färger. Solbänkarna framför är sedan 1951 belagda med mörkrött tegel. I korets två fönster sitter glasmålningar från 1914, av konstnären Yngve Lundström. Bänkinredningen är öppen, sträcker sig från gångarna ända ut mot ytterväggarna och har fyrsidiga, spegelindelade gavlar, samt skärmar mot koret och korsmitten. Särprägel skänker främst färgsättningen, en röd stänkmålning och blå marmorering på grågrön botten. Den gjordes 1951, utifrån de 1700-talsdekorer som ansvarige konstnären Jerk Werkmäster inför renoveringen spårade på rester av äldre inredning som förvarats på kyrkvinden.

Marmorerade är även kyrkorummets tre 1700-talsläktare. De spegelindelade läktarbarriärerna har i sina fyllningar dekorerats med bibliska målningar. Även i övrigt är utformningen likartad, men några olikheter bör noteras.

Äldst är södra korsarmens läktare från 1749, buren av åtta svarvade kolonner som marmorerats ljust grå. På barriären finns tavlor som framställer Nådens ordning. De målades 1760 av Hållam Nils Nilsson.

Motstående läktaren i norr, från 1762, bärs också upp av svarvade kolonner, fast på denna sida är marmoreringen blågrå, med druvklasar och blommor. Barriärens tavlor som skildrar Kristi pinas historia har även här utförts av Hållam Nils Nilsson.

Den djupare orgelläktaren i väster bärs upp av 14 fyrkantiga, pelare marmorerade i blå nyanser. Läktarbarriären inramar Bernt Håkansson Svedins oljemålningar av Kristus och de tolv lärjungarna. Orgelfasaden är i två våningar med rundbågiga arkader i mittpartiet, flankerade av pilastrar i polerat guld, på sidorna urnor med flammor. Bakom orgeln finns arbetsrum för musiker och kör.

I triumfbågen mot koret hänger ett triumfkrucifix från 1400-talet. Invid bågens norra pelare står predikstolen infäst, ett avancerat snickararbete med en laserande mörkbrun grundfärg. Predikstolens korg omfattar sju fält åtskilda av målade och förgyllda kolonetter. Fälten upptas av skurna skulpturer. Den svängda korgbottnen avslutas med en pelare mot golvet. Ljudtaket har sju sidor där takkransen kröns av änglahuvuden mot blå botten och gavlar med spiror.

Altaret från 1793 är murat av gråsten och tegel, samt täckt med en träskiva. På den putsade ytan finns rester av en sentida grön målning. Altarringen framför är från samma tid, sluten och spegelindelad, med blåmarmorerade ramstycken och rödmarmorerade fyllningar. Altarringens hörn pryds av svarvade kolonetter. Altaruppsatsen på en predella bak på altaret tillkom 1705, ett verk av bildhuggare Caspar Schröder. Oljemålningen ”Nattvardens instiftande” omfattas av en skuren och förgylld ram. Ovanför predellan ses en skuren och vitmålad Kristusskulptur, ett förgyllt kors inom en förgylld portal, flankerad av pilastrar. Portalen har en segmentgavel krönt med förgyllda skulpturer.

Sakristian bakom koret är ovanligt stor, med slätputsade, vitkalkade väggar och plant tak av hyvlade bräder som vitlimmats. Golvet består av kilsågade furubräder fästa med smidd spik. Innanför fönstren sitter brädluckor, sammanhållna med bandgångjärn och klädda med nitade järnplåtar på utsidan. Under norra delen finns nedgången till en liten välvd källare som tidigare använts för nattvardsvin. Under södra delen finns en större källare av betong, byggd 1912 då kyrkan fick centralvärme. Värmepannan är borta sedan länge och källaren rymmer istället elcentral, personalrum och farstu.

Uppgång till tornet sker genom en panelklädd dörr på södra sidan. En svängd och ganska smal kalkstenstrappa leder till våningen ovanför vapenhuset som upptas av ett högt och stort, helt oinrett rum upplyst av ett runt fönster i väster. Väggarna är slätputsade och golvet belagt med obehandlade bräder. Därifrån leder öppna lejdare av trä upp mot klockvåningen. Där hänger kyrkans tre klockor, alla av hög ålder. Plats finns för en fjärde klocka, men den överfördes till Bingsjö kapell 1795. I lanterninen ovanför klockvåningen finns ett urverk från 1852, med pendel och lod.

På kyrkvinden finns det medeltida takets konstruktion delvis bevarad. Bräder i taktron har daterats till 1360-talet och takstolarna torde vara av samma ålder. Här kan 1300-talets tunnvalv alltjämt avläsas.