Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VANSBRO NORDIBYN S:1 - husnr 2, ÄPPELBO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÄPPELBO KYRKA (akt.)
2006-10
Interiörbeskrivning
Kyrkorummets väggar är fodrade med stående panel, innertaket tunnvälvt med liggande panel. Kring rummet löper en kraftigt profilerad och marmorerad taklist. En av de synliga bindbjälkarna under valvet bär en inskription som refererar till dödsfall i socknen i samband med missväxten år 1773. Kyrkorummets fönster har omfattningar med profilerade foder samt pilastrar med ornament. Färgsättningen går i vitt för väggarna medan lister, pilastrar och foder är grå eller marmorerade. Kilsågat brädgolv är utlagt.

Det invändiga överstycket till vapenhusets dörr i söder är en följd av Dahlanders ombyggnad. Överstycket bär en träfigur av S:t Lars, troligen från 1500-talet.

Koret omdanades helt vid 1930-talets restaurering och fick då sin nuvarande utformning. I samband med detta tillkom bl.a. ny altaruppsats och ny altarring, ett gravminne med häll, ny dopfunt och ny predikstol. Samtidigt inramades varmluftstrummorna kring altaret samt korbänken i söder med skärmar. Koret är förhöjt med ett trappsteg, fram till första bänkraden. Högaltaret flankeras av två dörröppningar till den bakomliggande sakristian. Dörrarna som har en stickbågig avslutning är plåtbeklädda.

Tornets vapenhus är omgjort på 1930-talet och senast på 1980-talet, då inreddes toaletter och andra utrymmen. Två sidotrappor, på varje sida om västra porten, leder till tornkammaren ovanför. Sakristian har fodrade panelklädda innerväggar och tak samt ett gammalt skurgolv.

Altartavlan skänktes till gamla kyrkan 1720 och framställer Kristus på korset. Annars präglas koret av 1930 års omgestaltning. Dit hör den snidade altaruppsatsen med kolonner, profiler och liturgiska symboler. Även altarbordet och den halvrunda altarringen tillkom då. Den senare avslutas med postament mot korets vägg, har knäfall, svarvade balusterdockor och kraftig profilerad räcke (jfr. läktare).

Nummertavlorna i gustaviansk stil som är placerade koret, intill dörrarna till sakristian, är framtagna i samband med 1930 års restaurering. De ursprungliga tavlorna är numera placerade på långväggarnas mitt. Dopfunten, färdigställd 1930 efter Dahlanders ritningar, är utförd som en snidad piedestal på tassar med marmorerad och förgylld dekor. En äldre dopfunt förvaras i sakristian.

Till koret hör även gravhällen av jämtländsk kalksten, ritad av Dahlander, som placerats i norra delen, nära predikstolens trappa. Hällen utgör ett gravminne över officerare från Västerdalarnas kompani (von Knorring och Fahnehielm) vars kistor påträffades i koret i samband med ombyggnaden 1930.
Kyrkan hade ursprungligen en altarpredikstol som avlägsnades på 1920-talet och då flyttades till norra korväggen. Vid 1930-talets ombyggnad uppsattes en ny predikstol, nuvarande, som ritades av Dahlander i samband med restaureringen. Till sin karaktär är den en 1700-tals stilmöbel. Korgens speglar är prydda med liturgiska symboler. Till predikstolen hör ett ryggstycke, ett draperi målat på väggen under ljudtaket. Kyrkans äldre altarpredikstol förvaras numera i tornkammaren.

Slutna bänkar återinfördes i samband med Dahlanders ombyggnad på 1930-talet. De är grupperade i två bänkkvarter uppställda mot ytterväggarna. De främre bänkraderna bär snidade friser med akantusblad över framskärmarna. Bänkdörrar, sidostycken och golvlister är gråmålade, bänkdörrarnas speglar har marmoreringar. Bänkar och bänkräcken är målade i rödbrunt. Mot korets södra sida finns en sluten bänk med två platser. En bevarad dörr från den ursprungliga slutna bänkinredningen förvaras i tornkammaren.

Över mittgången hänger tre ljuskronor av mässing, som saknar årtal men som är av 1600- och 1700-tals typ. Kyrkans äldsta ljuskrona är ett smidesarbete som numera hänger i tornkammaren.

Läktaren, i sin nuvarande form, skapades troligen i samband med 1930 års ombyggnad. Den har framskjutet mittparti och bärs av fyra svarvade träkolonner i mittdelen samt av två halvkolonner vid ytterväggarna. Läktarbarriären har balusterdockor, av samma typ som altarringen, samt kraftigt profilerade lister i räcke och fot. Kolonnerna är marmorerade och läktarbarriären gråmålad. Läktaren nås från tornkammaren i väster. På 1940-talet ersattes det gamla pedalharmoniet med en orgel om 18 stämmor, tillverkad av Åkerman & Lund, som placerades på läktaren. Orgelfasaden ritades av arkitekt Magnus Dahlander som tidigare svarade för ombyggnaden av kyrkan. Orgelverket liksom fasaden ersattes helt 1991 av en ny orgel om 18 stämmor från Magnussons orgelbyggeri i Mölndal.