Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MORA LANDBOBYN 27:7 - husnr 1, SIKNÄS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SIKNÄS KYRKA (akt.)
2005-09-15
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är slätputsat och avfärgat i vitt, liksom övriga rum i kyrkan. Det täcks av ett tunnvalv med raka sidoanfanger. Taklisten längs med långsidorna skymmer en ljusramp som ingår i kyrkorummets belysningsscenografi. En rundbågig valvöppning skiljer kyrkorummet från koret, vilket har sidofönster och täcks av ett kryssvalv. Kalkmålningen som täcker hela korväggen är utförd 1939 av dekorationsmålaren Erik Alm. Den skapar ett himmelskt perspektiv i förlängningen av kyrkorummet; med namnet ”Jahve” inom en kringstrålad triangel, symbol för treenigheten.

I kyrkorummets södra vägg, intill predikstolen, leder en enkel dörr till sakristian. Den är av samma typ som dörrarna till vapenhuset, med speglar och brunmålad. Kyrkorummets västra gavel har läktare som är delvis inbyggd i underdelen, genom en skärmvägg. Den har mot södra hörnet en enkel spegeldörr som leder till ett förråd. Dubbla pardörrar i mittgångens förlängning leder till vapenhuset. Under läktaren, mellan vapenhuset och kyrkorummet, bildar pardörrar ett vindfång. De har rakt överstycke och speglar av samma typ som vapenhusets ytterdörr och är målade i bruna kulörer, delvis med ådringar.
Vapenhusets port har i väster pardörrar som följer den rundbågiga öppningen. Baksidan av ytterdörren har spegelfält och är gråmålade. I öster, på var sida om ingången till kyrkorummet finns ytterligare två dörrar. Den ena leder till läktaren, den andra till ett förråd.

Kyrkorummet, koret och sakristian har gråmålade brädgolv; undantagna är bänkkvarteren som har förhöjda skurgolv. Koret är förhöjt med ett steg, korabsiden med ytterligare ett steg. Vapenhuset har platt tak av brädor och stengolv av kalkstensplattor. Samtliga större fönster i kapellet bär s.k. ”antikglas”; fönsternischerna har solbänkar av grå kalksten.

Inredning och inventarier
Inredningen är samtida med kapellet med undantag av altarkorset som blivit utbytt. Inredningen är homogen till sin form och färgsätttning.
Hela altarväggen pryds av en kalkmålning som dominerar kyrkorummet. Altarbordet utgörs av ett enkelt träbord, beigemålat och anslutet till ett litet träpodium. Altaret pryds av ett kors i nygotisk stil, som i motsats till den övriga inredningen är äldre än kyrkan. Det tillverkades 1872 för Balingsta nya kyrka. Då denna revs 1934 skänktes korset till det blivande kapellet i Siknäs. Det ursprungliga altarkorset var ett enkelt träkors utfört 1939 av Eric Alm i Falun.

Altarringen harmoniserar form- och färgmässigt med predikstolen och bänkkvarteren. Den är avrundad i halvcirkel med profilerade kantlister som bildar en stor spegel och har överliggare och knäfall i ljusgrön linneklädsel.

Mot långhusets östra gavel, på norra sidan, står ett enklare altarbord av trä. En enkel rektangulär nummertavla med förgylld ram och ståndare av trä på fyra fötter är uppställd mot långhusets nordöstra gavel, intill sidoaltaret.

Dopfunten är utförd av röd kalksten efter en ritning från Libraria. Den har oktogonal fot och skaft samt rund skål med polerad överkant. Den anskaffades 1945 men dopskålen av tenn är tillverkad 1839.
Predikstolen har samma karaktär som bänkkvarteren. Speglarna och färgsättningen är identiska. Den har en oktogonal korg med profilerat överstycke och är uppställd på en hög vitmålad murad sockel. Till predikstolen hör ett fristående ljudtak, med samma form, som kröns av ett förgyllt kors på klot.
Bänkinredningen består av två kvarter med 12 bänkar i varje. De slutna bänkkvarteren har rakt överstycke, dörrar, gavlar och skärmar har speglar med infällda fält. Bänkinredningen har en färgsättning i bruna och beiga kulörer med delvis marmoreringar. Det ursprungliga antalet sittplatser var 168.
Kapellet har en säregen indirekt belysning längs med valvets som lyser upp sidorna; dolda ljusramper är uppsatta bakom anfangernas listverk. I samband med upprustningen 1961 tillfördes två stora ljuskronor om 16 pipor. De är tillverkade i Gränna. I övrigt finns ett större antal vägglampetter i mässing, vilka är samtida med byggnaden.

Läktaren är uppförd mot västra gavelväggen och bärs delvis av två svarvade pelare. Läktarbarriären har ett framskjutande mittparti med raka sidovingar. Den går i samma stil och i samma färgsättning som bänkkvarteren, predikstolen och altarringen. Barriärens speglar är dock större och enklare, med raka listverk. Läktaren nås genom en trappa i södra delen av skärmväggen, vars ingång är förlagd till vapenhuset.

Orgeln är samtida med kapellet och byggd 1939 av Vesterlunds Orgelbyggeri i Österlövsta.
Den saknar fasad men piporna har en dekorativ uppställning med ett luftverksskåp som upprepar barriärens speglar samt metall- och träpipor med pyramiduppsättning.