Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRTÄLJE HÄVERÖ PRÄSTGÅRD 2:1 - husnr 2, HÄVERÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Häverö kyrka (akt.), HÄVERÖ KYRKA (akt.)
2007-11
Interiörbeskrivning
Interiören har ett uttalat medeltida formspråk som framförallt kommer till tals i de högresta gotiska valven och det samtida rika måleriet som intar både väggar och valv. Till helheten bidrar även medeltida inventarier som altarskåp, dopfunt och träskulpturer. Inredningen i övrigt präglas främst av restaureringen 1905 som utfördes under ledning av arkitekt Gustav Améen. Merparten snickerier är utförda i samma lätt jugendinspirerande stil och målade i en enhetlig grönblå kulör med enkel förgylld ornamentik. Predikstolen från 1700-talet har införlivats i helheten genom den blå basfärgen. Endast den västliga läktarbarriären avviker helt med sin släta 50-talsfasad av omålat trä. Trots ett godkänt förslag vid restaureringen 1972 om att återuppsätta både orgel och barriär från 1905 återuppsattes endast orgeln.

Kyrkorummets praktfulla stjärnvalv, slagna i mitten på 1400-talet, är ymnigt dekorerade med kalkmåleri tillkommet under tiden 1450 till 1525. I måleriskruden framträder tre stilar, en i respektive travé. I mittvalvet finns en tidsmässig hållpunkt i Jakob Ulfssons vapen som försätter måleriet till efter 1469. Korvalvet anses härstamma från ungefär samma tid, medan det västligaste valvet har måleri från början på 1500-talet. Samtliga valv har motiv hämtade från träsnittsboken Biblia Pauperum, de fattigas bibel från 1463.

Vapenhuset i söder ansluter till kyrkorummet genom den ursprungliga sydportalen som är segmentbågig i kyrkorummet och rundbågig i vapenhuset. Pardörren från 1905 är rundbågig med spröjsat överljus. Vapenhusrummet är vitkalkat, med sekundärt kryssvalv, medeltida nisch i öster och väl bibehållen medeltida karaktär. Medeltida målerifragment framtagna på 1970-talet visar att vapenhuset inledningsvis var bemålat direkt på väggarnas murverk och därefter på den släta kalkputsen. Kryssvalvet har tolkats vara samtida med valvslagningen i kyrkorummet. Östra murens rektangulära nisch är belagd med en utskjutande kalkstensskiva. Tegelgolvet lades in1905. Golvnivån i vapenhuset är något högre än i övriga kyrkan.

Sakristian har en lägre golvnivå än övriga kyrkorummet. Nedgången, en tvådelad tegeltrappa, finns bakom ett lågt, blåmålat träräcke. Ingångens rundbågiga omfattning tillsluts från rummets insida av en kraftig plåtskodd träport. Sakristian täcks av ett ursprungligt tunnvalv och vitkalkade väggar med enkel takfris av målad banddekor. Rummets enda fönster, österut, är utformat med rundbågig omfattning och spröjsade träbågar. Insidan säkras av både galler och plåtklädd fönsterlucka. Gallret tillkom i samband med en förstoring av fönstret som utfördes 1791-92. Brädgolvet är dolt under en grön heltäckningsmatta. Skåpinredning utförd omkring 2000 täcker hela nordväggen och större delen av västväggen.