Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORLÄNGE SPÄNNAREN 12 - husnr 1B, HAGAKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

HAGAKYRKAN (akt.)
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är förlagt till norra flygelbyggnadens bottenvåning, men motsvarar två våningar i sin höjd. Kyrksalen är enskeppig och rektangulär, 22 x 11 meter, uppförd som salkyrka med halvrund koravslutning i absidform mot öster. Innerväggarna är vitputsade, men kyrkorummet understryks av starka färger. Det platta innertakets takbjälkar är målade i orange och den fasta bänkinredningen var målad i djupblått, en kulör som återanvänts i de ersättande stolarnas klädsel. Kyrksalen har fem fönsteraxlar med höga smala, rundbågiga fönster motsvarande två våningar på höjden. Kyrkorummet har en förlängning i form av en större hall ansluten till entrén i trapphuset. Tornet, som kröns med klockstapel, inrymmer byggnadens trapphus.

I bottenvåningen och i vinkel med kyrkorummet inrymdes ursprungligen sakristia, pastorsex-pedition, filmrum, arkivrum och en vaktmästarbostad om två rum och kök. Till den övre planen förlades tre samlingssalar med gemensam hall samt en läktare även avsedd som konfirmandsal. Till församlingshemmets källarvåning förlades en värmecentral avsedd för hela anläggningen.

Inredning och inventarier
Anläggningens ursprungliga fasta och lösa inredningar präglas såsom exteriörerna av klassicismens formspråk. Detaljer, inslag och inspiration har hämtats från monumental arkitektur.

Kyrkorummet inreddes ursprungligen med 36 öppna bänkar, 18 dubbla rader med 8 platser på varje bänk eller sammanlagt 288 sittplatser. Korabsiden är till större del inredd med rödbrun marmor från Brunflo. Såväl altaret, altarringen, predikstolen, dopfunten och golvet är utförda i detta material. Inredningens marmor har dekorerats med bibliska scener i reliefer utförda efter skisser av Simon Gate. Altarringen är prydd med klassiska kristna symboler. Till den fasta inredningen hör även en specialtillverkad orgel om 13 stämmor.

Bakom högaltaret har Simon Gate även utfört en stor, över två meter hög, mosaik föreställande Kristus stående. De modernistiska ljuskronorna av kristall från Orrefors glasbruk har sin motsvarighet i Göteborgs konserthus. Även dessa är utformade av Simon Gate liksom armaturerna i kommunhusets samlingssal. Det ursprungliga dekormåleriet utfördes av Eric Jerkhe.

Till utsmyckningen hör även ett krucifix av Arvid Backlund, en gobeläng av Sofia Widén samt ett porträtt över en av kyrkans främsta donatorer, Helena Andersson, och en tavla föreställande Tunabygden utförd av Morakonstnären Anders Loman.

Det ursprungliga lösa möblemanget ritades och levererades av arkitekt David Blomberg. Mattor levererades av Axel Helldens möbleringsaffär, Borlänge. Gardiner härstammade från firman Robert Ditzinger och altartextilier från Libraria, båda i Stockholm.

I samband med byggstarten inmurades i byggnaden ett kopparskrin med diverse dokument.

Övriga upplysningar
Under året 1974 genomgick Hagakyrkan en omfattande ”restaurering” under ledning av arki-tekt Åke Temnerud och med Lennart Högosta som byggmästare. Åtgärderna innebar främst ändringar i rumsfördelningen inom den administrativa delen.

Ytterligare förändringar genomfördes 1994 inom framför allt den administrativa delen med nya ändringar i rumsfördelningen, samtidigt borttogs ett antal bänkrader i kyrkan. Samtliga fasta bänkar avlägsnades år 2000 och ersattes med lösa stolar, en åtgärd som har inverkat påtagligt på kyrkorummets karaktär.