Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORLÄNGE SPRAXKYA 3:2 - husnr 2, VÄSTERTUNA KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

Väster Tuna kapell (akt.), VÄSTERTUNA KAPELL (akt.)
2004-03-24
Interiörbeskrivning
Kyrkan uppfördes ursprungligen med öppna, till större del synliga takstolar utan takbjälklag. Mörkfärgade takstolstassar, högben och hanbjälkar bidrog till rummets utsmyckning och kontrasterade mot den vita takpanelen. Väggytorna putsades invändigt, och målades liksom takpanelen i vitt.

Det ursprungliga brädgolvet är bevarat. Det består av ett skurgolv vars brädor härstammar från byggnadsställningen. Brädorna har av oförklarliga skäl lagts något snedvinklade, utom i koret.
Korgaveln hade ursprungligen tre rundbågiga fönster samt, ovanför mittfönstret, ett rosettfönster med glasmålning föreställande Sankta Veronicas svetteduk. Rosettfönstret i västra gaveln är bevarad.
Den ursprungliga sakristian låg i nordvästra hörnet av kyrkorummet, intill altaret. Den bestod av en enkel skärmvägg. Nya sakristian är inredd norr om ingången, under orgeln.

I samband med renoveringen 1933 ändrades kyrkorummets karaktär på ett betydande sätt. Det nuvarande tunnvalvet (treklövervalv) är en träkonstruktion med böjda skivor av ”trätex” som uppsattes under de tidigare synliga takstolarna (se äldre fotografi).

I koret igenmurades fönsteröppningarna i korgavelns mittaxel, medan sidofönstren minskades. Framför det igensatta mittfönstret uppsattes en stor altartavla. Det är troligt att även läktaren ändrades i samband med renoveringen.

Inredning och inventarier
Ursprungligen inreddes kyrkan med läktare ovanför porten i väster. Under läktaren uppfördes ett vindfång med innerdörr. Sammanlagt fanns i salen och på läktaren 500 bänkplatser, men antalet reducerades senare till 300.

Kyrkans läktare, bänkar, altare, altarring, dopfunt och predikstol var ursprungligen målade med ljusbrun kulör. Färgsättningen ändrades senare i samband med renoveringarna, först 1933 och senare 1964. Vid senaste renoveringen fick altarring, predikstol, dopfunt och läktare sin nuvarande marmorerade dekor, medan färgen på nummertavlan och bänkarna avlägsnades.

Korets karaktär och inredning ändrades i samband med restaureringen 1933. Korfönster ändrades eller igenmurades och ovanför altaret uppsattes nuvarande altartavla, som är målad av Fredrik Westin och skildrar korsfästelsen. Samtidigt avlägsnades skärmväggen till sakristian, intill altaret. Bänkinredningen bytes ut mot nuvarande. Från samma renovering härstammar den daterade nummertavlan. Predikstolen, altarringen och läktaren karakteriseras av stilblandningar.

Kyrkan hade ursprungligen endast en liten kororgel. En större orgel, en Ceciliaorgel om 12 stämmor installerades 1946 på läktaren i väster. I samband med renoveringen av kyrkan på 1960-talet flyttades orgeln norr om läktaren, som på detta sätt förlängdes i samma riktning. Orgelverket restaurerades 1975.

Inredningens nuvarande karaktär, bl.a. klövervalven, är i huvudsak resultat av den genomgri-pande restaureringen från 1933 samt av ytterligare ändringar på 1960-talet.