Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MALUNG-SÄLEN BJURÅKER 3:3 - husnr 2, YTTERMALUNGS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

YTTERMALUNGS KAPELL (akt.)
2004-09-17
Interiörbeskrivning
Kapellets ombyggnad på 1960-talet har även medfört en påfallande omdaning invändigt. I den kapade delen av norra korsarmen inreddes en ny sakristia. Den kapade delen av södra korsarmen har omvandlats till sidskepp, med stora fönstersystem, från golv till tak, som öppnar sig mot kyrkogården. Långhusets sidofönster ersätts även med sammanfogade takfönster i höjd med korsarmarna.

Västläktaren sänktes och försågs med ny trappa. Rosettfönstret som tidigare satt i södra korsarmen är numera insatt i västra gaveln, över läktaren och mot tornkammaren. Även koret omvandlades och fick ny karaktär, bl.a. igensattes korfönstren som ersattes med smala höga sidofönster. Det ursprungliga synliga takbjälklaget övertäcktes helt med furupanel och hela kyrkorummet fick en utslätad och förenklad karaktär, i kontrast med den ursprungliga nygotiska överarbetade inredningen. Även koret och kyrkorummet fick väggbeklädnad med träpanel. Färgsättningen i det nya kyrkorummet är utförd efter ett förslag av Tore Virke och präglas av lasyrer i milda pastellfärger. Kyrkorummet och koret har ett lackat furugolv.

Trots omvandlingarna har del av de äldre inventarierna och inredningarna från 1890-talets kapell bevarats, det mesta har dock omplacerats och förändrats. Kyrkans modernistiska karaktär förenas därför till viss mån med inslag av traditionellt allmogehantverk.

Vid ombyggnaden flyttades altarplatsen mot korväggen. Nuvarande altartavla är utförd 1792 av Juvas Anders Ersson och föreställer Kristi förklaring. Själva altaret härrör från 1890 liksom altarringen. Altaret och altarringen har dock fått ny målad dekor med bl.a. marmoreringar.

Kapellets gamla nummertavla från 1710, med förgylld enkel ram, har flyttats till norra långväggen.

Dopaltaret anges vara från 1779 (målat 1792?) och tillkom som huvudaltare i samband med 1770-talets ombyggnad. I samband med uppförandet av nya kapellet 1890 omplacerades alta-ret till södra korväggen, som dopaltare. Den har efter den senaste ombyggnaden behållit sin funktion och plats. Altartavlan består numera av en kurbitsmålning, troligen utförd av Juvas Anders Ersson. Den ersätter en förkommen målning av J.A. Ersson. Dopfunten av trä framför dopaltaret är tillverkad av predikstolens fot.

Predikstolen härstammar från 1890-talets inredning. Den har dock sänkts och förlorat sin fot (se ovan). Samtidigt har den fått ny målad dekor i stil med altaret, altarringen och dopfunten.
Den strama bänkinredningen med öppna traditionella bänkar härstammar från 1960-talets om-byggnad.

Ljuskronan av mässing över mittgången är från 1890-talet, och har behållit sin ursprungliga placering. Den kompletterades 2003 med en liknande nytillverkade krona som placerats i främre delen av gången mot koret. I södra sidgången hänger en ljuskrona av trä från 1792. I övrigt har kyrkorummet fått nya moderna väggarmaturer.

Orgeln som är av Magnussons fabrikat tillkom 1966 i samband med ombyggnaden. Den ersat-te ett äldre harmonium.

Tornets båda klockor är gjutna 1889 i Stockholm och har tillkommit i samband med uppfö-randet av nya kapellet 1890. En äldre gjutjärnsklocka från 1660 flyttades vid senaste om-byggnaden från tornet till kyrkorummets norra vägg.