Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORLÄNGE KUNGSLJUSET 4 - husnr 1A, KVARNSVEDENS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KVARNSVEDENS KYRKA (akt.)
2004-03-26
Interiörbeskrivning
Dahlbäck utformade, med små medel, kyrkorummet i en sträng och avskalad klassicism. Väggarna utsmyckades med tunna pilastrar av kolmårdsmarmor medan de rundbågade föns-teröppningarna fälldes in i omfattningar av dylik marmor. Innertaket utformades med spegelvalv, med avrundade sidofält avgränsade av listverk. Ventilationskanaler utmynnar i sidofäl-ten där gallren är infällda i dekorativa kartuscher med stuckornamentik i rokoko.

Den mest märkbara och framsynta inslaget i inredningen blev den vikbara väggen mot samlingssalen i väster. En lösning som består än i dag och som skapar flexibilitet i såväl använd-ningen som i den visuella upplevelsen av utrymmena.

Den vitmålade altarringen som ännu är bevarad är tvådelad och flyttbar, den har räcke med liggande speglar. Altaret blev av det enklaste slaget, och predikstolen utgjordes av en anspråkslös talarstol. Kyrkans lösa bänkar är fortfarande i bruk, även om flera rader flyttats undan.

I den ursprungliga inredningen ingick ett altarkrucifix skapat av Arvid Backlund. Det flytta-des senare intill orgeln på norra väggen, där det ännu hänger. Nummertavla och taklampa kompletterade den spartanska inredningen.

Under åren 1944 till 1945 renoverades delvis kapellet, som bland annat målades om och försågs med ny orgel. År 1960 blev det församlingshemmets tur, bl.a. skapades och inreddes flera mindre rum.

I samband med den stora utbyggnaden och renoveringen 1971 förändrades byggnaden invändigt; kyrkan delvis och församlingslokalerna till större del. Huvudingången flyttades till östra sidan och innanför porten skapades ett vapenhus med synliga takstolar, ett bindestreck mellan gammalt och nytt.
I omgestaltningen 1971 av kyrkorummet har arkitekten, Åke Temnerud, framhävt kyrkosymboliska effekter i en strävan att skapa ett rum som förenar förkunnelse, lovsång och tillbedjan. Den största förändringen berörde koret, där en öppning skapades i gavelns mitt och i hela höjden. En del av korets vägg flyttades utomhus, mellanrummet slöts med fönsterglas som släpper in stämningsfulla och skiftande ljusstämningar bakom altaret. Scenografin förstärktes genom en ny altaruppsättning, en skulptural komposition formgiven av Bo Holmlund.

Den formgivna dopfunten (konstnär?) placerades vid en ny fönsterdörr i kyrkans södra vägg, vid koret med närhet till ljuset och naturen. I den nya inredningen ingick en ny predikstol som till formen anpassades till altarets och altarringens rundning.

Även 1993-års utbyggnad i väster anslöt till byggnadens befintliga formspråk och karaktär beträffande utformningen och inredningen. Detta gäller möblemanget och i synnerhet den utsökta och eleganta formgivningen och inredningen av den absidformade sakristian.

Inredningsdetaljerna från utbyggnaderna 1971 och 1993 är många. De är arkitektritade i sin helhet, väl genomtänkta och utsökta.

Övriga upplysningar
Arkitekt Edward Dahlbäck har även ritat Hortlax kyrkstad (Luleå), 1917
Arkitekt Åke Temnerud var verksam i Borlänge. Bland hans övriga projekt kan nämnas: Om-byggnad av konsumvaruhuset i Borlänge (till stadsbibliotek), 1970-tal; restaurering av Haga-kyrka i Borlänge, 1974; Jakobsgården med kyrka i Borlänge, 1979.