Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRTÄLJE NÄRTUNA PRÄSTGÅRD 2:1 - husnr 1, NÄRTUNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Närtuna kyrka (akt.), NÄRTUNA KYRKA (akt.)
2008-12
Interiörbeskrivning
Sedan 1949 - 1950- års restaurering finns dopkapell med nyanskaffad dopfunt mitt för ingången i västra delen av långhuset.

Fönstren är rundbågiga och har bågar av gjutjärn, de fick sitt nuvarande utförande vid en restaurering 1896. Likt många medeltidskyrkor fick Närtuna fönster på norrsidan först på 1700-talet då ett fönster togs upp i mellersta travéen. I västra travéen togs fönstret upp först 1896.

Närtuna kyrkas byggnadshistoria är särpräglad, medan interiören har genomgått en utveckling som är ganska typisk för de medeltida landsbygdskyrkorna. Nuvarande tegelvalv slogs omkring 1570 efter en brand och ersatte då troligen tegelvalv slagna i samband med att koret förstorades. På 1700-talet tillkom snickerier som bänkar och läktare. År 1797 byggdes predikstol samt ny altaranordning och på 1820-talet ny orgel. År 1896 genomfördes en restaurering i tidens smak, nya öppna bänkar byggdes, befintlig predikstol och altaranordning togs bort och ersattes av arbeten i nygotisk stil och en medeltidsimiterande kalkmålning gjordes på väggar och valv. Interiören fick sitt nuvarande utseende vid en renovering 1949-1950 som till stor del syftade till att återställa 1896 års förändringar. Sluten bänkinredning anskaffades åter, predikstolen och altaruppsatsen från 1797 sattes åter på plats och kalkmålningarna täcktes över.

Kyrkorummet har idag en ljus och öppen karaktär med tydliga klassicistiska inslag, särskilt tydligt framträdande i orgel och altaranordning. Ljuset faller från tre riktningar genom de höga fönstren. Målningar på väggar och valv inskränker sig till några konserverade medeltida invidningskors samt schablonmålningar på valvpelare.

Altaranordningen är vackert komponerad kring korets fönster mot öster. Altaret är byggt av trä och utsmyckat med ett imiterad frans i trä och har marmorering i blå toner. Altarprydnaden är komponerad kring fönstret och tillsammans med altaret. Fönstret omges på båda sidor av pilastrar av trä och ovanför fönstret en Jehovasol och ett band med texten Helig är herren gud allsmäktig. Under fönstret är en målning av Nattvarden. Altarringen är kvadratisk med rundade hörn och svagt framspringande mittdel. I fönstret står ett kors av trä med en törnekrona.

Predikstolen har en åttasidig plan och är gjord med dekor av trä med imiterande frans som ankyter till altarets. Under ljudtaket hänger en försilvrad duva och uppåt kröns det av ett kors omslingrat av en orm.

Orgeln står sedan 1896 på ett lågt podium i torntravén efter att orgelläktaren togs bort. Orgelfasaden är i enkel empirestil med viss likhet med altaranordningen vilket gör att kyrkorummet avslutas i kortsidorna med snickerier som har ett tydligt släktskap med varandra.

Den ganska låga, slutna bänkinredningen bidrar till det rymliga intrycket av interiören. Bänkar och predisktol har färgtoner med betoning på rödbrunt medan orgel och altaranordning samspelar i ljusare toner.

Golvet i långhuset är ett trägolv inlagt 1896.

Vapenhuset och sakristian är byggda med omkring 300 års mellanrum men visar ett släktskap genom att de har tunnvalv slagna vid samma tillfälle omkring vid 1700-talets mitt och genom att de har tegelgolv. Sakristian har dock valvet slaget på kraftiga pelare i hörnen vilket ger rummet åttasidig planform. Dörren till sakristian från vapenhuset är en mycket kraftig medeltida nitad järndörr. Vapenhuset har nisch för altare i östra väggen vilket visar att det haft en kapellfunktion. Ytterdörren är en sentida plankdörr, utvändigt panelklädd, dörren mot långhuset är en marmorerad dubbeldörr med överljus som härstammar från restaureringen 1896.