Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MALUNG-SÄLEN TRANSTRANDS KYRKBY 7:2 - husnr 1, TRANSTRANDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TRANSTRANDS KYRKA (akt.)
2007-01-31
Interiörbeskrivning
Kyrkans altaruppsats, en tempelgavel på kraftiga kolonner, utfördes 1830 av Johan Görsson efter förslag av Carl Daniel Björk. I sin ursprungliga form inkluderade den en altarpredikstol ovanför altaret. Nuvarande fondvägg som ersätter predikstolen är utsmyckad med ”Guds allseende öga”, ett verk av Per Kers från 1926. Denne tillverkade även dopfunten av trä och predikstolen norr om koret, med förbindelse från sakristian. Såväl altaruppsatsen, dopfunten som predikstolen är marmorerade för att troget efterhärma polerad sten.

Det halvrunda marmorerade altarringen med knäfall är troligen från 1830, men ombyggt 1960 varvid speglarna tillfördes.

Till predikstolen överfördes kapellets timglas från 1600-talet. På motsatta sidan, söder om koret, uppsattes det forna kapellets gamla altartavla från 1760.

Bland de fåtal andra äldre inventarier som härstammar från gamla kyrkan kan nämnas två ljuskronor tillverkade i Skultuna 1753 respektive 1793.

Kyrkans bänkinredning från 1847 består av fyra slutna bänkkvarter med fem bänkrader i öster och 11 i väster. De östra kvarteren förminskades i samband med ombyggnaden av koret 1926. Bänkinredningen har marmorerad dekor i blågrönt, sedan 1960 års restaurering.

Kyrkans läktare uppfördes 1830, samtidigt som långhuset. Den är uppställd på sex pelare, i väster mot gaveln och tornet. Läktaren inreddes med öppna bänkrader 1847 och målades först 1868. Tio år senare kunde kyrkans första orgel placeras där. Vid 1926 års restaurering fick läktaren nuvarande färgsättning och 1960 byggdes en bred trappuppgång från kyrkorummet.

Kyrkan förblev utan orgel fram till 1877, då man med bidrag från skogsmedelsfonden anskaffade ett orgelverk från P.L. Åkerman (spelbordet bevaras på läktaren). Denna förblev i tjänst fram till 1960 då den ersattes av nuvarande; en dansk orgel om 22 stämmor med tre manualer. Fasaden är i sin utformning barockinspirerad och orgeln har ett ryggpositiv upphängt i läktarens barriär. År 1974 anskaffades en kororgel i ljus ek, den är uppställd söder om koret.

Kyrkans båda klockor var ursprungligen uppsatta i en klockstapel tillhörande det gamla kapellet. Lillklockan är gjuten 1815 medan storklockan har anor från 1744 men omgöts 1803.

Övrigt
Demonterade bänkrader förvaras i ett av prästgårdens uthus, liksom den ursprungliga altar-predikstolen.