Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MALUNG-SÄLEN LIMA KYRKBY 1:2 - husnr 1, LIMA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LIMA KYRKA (akt.)
2007-02-07
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet har vitputsade väggar som artikulerats med indragna fält, speglar och listverk. Innertaket har spegelvalv med kassettindelning av dekorerade bräder. Mittfältet har två stora rosetter, en över koret och den andra mitt i långhuset - de markerar den ursprungliga placeringen av ljuskronor. Nuvarande dekorationsmålning i taket utfördes av Yngve Lund-ström 1920 vid en omfattande förnyelse av interiörerna - från begynnelsen hade taket ådringar som dekor. Vapenhuset och sakristian har målade paneltak, i vapenhuset med tandsnittlist.

I kyrkorummet ligger brädgolv, lackat sedan 1970-talet. Samtliga fönster var ursprungligen försedda med klart antikglas. De nuvarande tonade fönsterglasen och korets glasmålningar tillkom i samband med 1920-talets restaurering. Glasmålningarna är utförda av Yngve Lundström efter kartonger av arkitekt Fredrik Falkenberg. Blåmålade spegeldörrar leder mot vapenhuset, södra ingången och sakristian.
Vapenhuset har ett golv av röda sandstensplattor, terrakottafärgade väggar och vita fönsteromfattningar.
Sakristian har förstuga i öster och fönstren är försedda med järngaller. Den ursprungliga öppna spisen med kannelerad trumma är bevarad i nordvästra hörnet. Väggarna är vitmålade. Vid ombyggnad på 1970-talet tillkom en läktare för förvaring av textilier mot södra väggen och toalett inreddes under läktaren. En tidigare vinkällare ombyggdes samtidigt till elcentral, med utgång mot kyrkogården. Sakristians läktare breddades 2002 för att ge plats för nya textilskåp.

Kyrkorummet har minskats avsevärt vid förnyelse 2004-2005, då västra delen – under orgelläktaren - inreddes till ”församlingshem” med kök. Inredning skedde med nyinförskaffade möbler, av furu, med gedigen karaktär.

Inredning och inventarier
Det marmorerade altarbordet är från 1920 och flyttades till nuvarande plats 1973. Altartavlan, som föreställer Kristus med strålgloria, är målad 1906 av Gunnar Widholm. Tavlans ramverk i rokokostil är utförd 1920 av Per Kers, efter ritningar av arkitekt Fredrik Falkenberg.
Den marmorerade predikstolen med ljudtak är utförd 1856 av P.O. Dahlgren och Daniel Brüchs efter ritningar av kyrkans arkitekt Albert Törnquist. Den var ursprungligen blåmålad men 1920 gjordes marmoreringen. Samtidigt flyttades den till nuvarande plats och fick trappuppgång, från att ha varit intill sakristian, med murad uppgång från denna. Timglaset från 1779 härstammar från gamla kyrkans predikstol.

Dopfunten av svarvat trä dateras till 1769 och härstammar från den tidigare kyrkan.
Bänkinredningen nere i kyrkan består av två kvarter med mittgång, samt bakomvarande tvärgång mellan sakristian och södra portalen. Kvarteren tillverkades 1856 och ombyggdes 1973. Den blågröna färgsättningen är ursprunglig, konserverad i samband med ombyggnaden.
Läktaren är till sin äldsta, bakre del byggd av snickaren Per O. Dahlgren 1856. Läktarens barriär har grönmarmorerade spegelfält, blå ramstycken och profilerad överliggare.

Nuvarande orgel som är byggd av Magnussons orgelbyggeri invigdes 1979, ritad av arkitekt Roland Hedenström. Kyrkan har även en kororgel av ljus ek, av Magnussons Orgelbyggeri, inköpt 1979. Kyrkans första orgel uppfördes av P P Larsson Björling under 1870-talet. Den såldes dock redan 1879 till Venjans kyrka då en ny orgel anskaffades, också av Björling. Fram till 1920 fanns en övre barriär, med balusterdockor framför orgeln.

En kraftig utbyggnad av läktaren gjordes 2004-2005, för att få plats med öppna bänkrader och två mer informella sittgrupper. Genom att utöka läktaren gavs möjlighet att göra en stor läktarunderbyggnad för sammankomstlokal och kök, närmast innanför vapenhuset.

Kyrkklockarna härstammar från den gamla klockstapeln. Storklockan är från 1614 men omgjuten 1761; Lillklockan är omgjuten 1718. Tornurets slagklocka tillkom 1887.

Övrigt
Altaruppsatsen som var uppsatt 1856-1973 förvaras i ett av prästgårdens gamla uthus, liksom delar av den gamla orgeln