Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MALUNG-SÄLEN RÖRBÄCKSNÄS 46:1 - husnr 1, RÖRBÄCKSNÄS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RÖRBÄCKSNÄS KYRKA (akt.)
2004-04-22
Interiörbeskrivning
Under brandnatten 1992 kunde de flesta inventarierna räddas och de är numera efter restaurering återinförda till kyrkan. Del av dessa inventarier, t.ex. kyrkbänkarna, hade dock genomgått en del förändringar i samband med tidigare restaureringar.

Kyrkans inredning och inventarier präglas av en genuin och rörande enkelhet som speglar bygdens historia. Altaranordningen består av ett enkelt altarbord av trä med marmorerat ramverk och speglar av grålaserad stående panel. Altaret är uppställt på ett litet podium. Det härstammar från invigningen 1909 och räddades från branden.

Över altaret står ett altarkors av trä, marmorerat och med guldkanter och rosenkrans. Det är tillverkat och skänkt av en bybo, 1960.

Altarringen av marmorerat trä är femsidig med knäfall. Den är tillverkad 1909 och ommålad 1960.
Bakom altaret har korets sexkantiga överfönster, kallat ”Unionfönstret”, en glasmålning som förenar Sveriges och Norges färger. Fönstret kommer från den ursprungliga kyrkan och räddades vid branden.
Predikstolen med tresidig korg härstammar från kyrkans invigning 1909, men är ommålad 1960.
Dopfunten av bemålad ek hör till kyrkans äldsta inventarier. Den är utförd 1887 och övertogs från Lima kyrka. Nuvarande bemålning är från 1960.

Bänkinredningen består av två kvarter med nio bänkar i varje som tillverkades 1909. Den ut-görs av öppna lösa bänkar med svängda gavlar som ombyggdes och ommålades 1960.
Kyrkans läktare är en kopia utförd efter originalläktaren som tillfördes kyrkorummet 1960. Mittpelarna som är dekorerade med utskurna sjungande änglar räddades dock vid branden och kunde återinsättas på sina ursprungliga platser.

Kyrkans tre ljuskronor av mässing anskaffades 1909 och 1910, de överlevde branden och återinsattes på sina platser. Även vägglampetterna, som tillverkades av skolbarn i slöjden, tillhör kyrkans ursprungliga

Inredning.
Strax före branden hade ett tornur anskaffats till kyrkan. Man hade dock inte hunnit installera detta och det sitter därför nu på sin planerade plats i det nya tornet.
Kyrkans ursprungliga orgel, som invigdes en månad före branden, blev lågornas byte. Nuvarande orgel, om tio stämmor och med två manualer, installerades 1995.
Kyrkans ursprungliga klockor, från 1900, smältes delvis i branden. De är numera uppställda utanför kyrkan, norr om tornet som ett minne över ödesnatten den 24 maj 1992. Nuvarande klockor är gjutna 1993 och är lika de ursprungliga i ton och storlek.