Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORGHOLM VI 3:5 - husnr 1, KÄLLA NYA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KÄLLA NYA KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Även interiört fick den nya kyrkan i Källa ett kyrkorum tydligt inspirerat av den nygotiska stilen. Denna var dock kompletterad med en del äldre inventarier. Predikstolen och biskopsbänken som överfördes från den gamla kyrkan är utförda i en blandning av barock- och rokokostil. Den nygotiska stilen fick inte heller genomslag fullt ut i Källa kyrkas kyrkorum. Flera av de nygotiska kyrkornas väggar och tak täcktes av målad dekor i form av ramverk, kvadermålning m m. men så gjordes inte i Källa. Väggarnas enkla bröstningsmålning förefaller vara den enda dekoren. Innertaket utfördes dock som ett tredingstak med snickrat ramverk, speglar och strävor utmed långhusets sidor. Denna utformning är vanlig i de nygotiska kyrkorna. Främst kom kyrkorummets nygotiska inspiration till uttryck i absidens utformning. Sakristian var placerad i absiden bakom altaret och avskärmades av ett korskrank i nygotisk stil. Även bänkinredningen, altaruppsatsen och orgelfasaden utfördes i nygotisk stil. Färgsättningen överrensstämmer till viss del med den som finns i kyrkorummet idag. Väggarna var vita med bröstningen i gult. Färgskalan förefaller i övrigt ha gått i vitt, grått och brunrött.

Den första större renoveringen av kyrkan gjordes 1933-34. Vid den här tiden betraktades kyrkorum i nygotisk som omoderna och överlastade. I Källa kyrka valde man därför som på så många andra ställen att ta bort en del av de mera framträdande utsmyckningarna. Det nygotiska korskranket ersattes med ett enklare skrank. Altartavlan och delar av altaruppsatsen flyttades till ett nybyggt dopaltare och istället placerades ett medeltida altarskåp från den gamla kyrkan på altaret. Predikstolen som tidigare stått inne i korets södra hörn flyttades fram till sin nuvarande placering. Planer fanns på att byta ut den nygotiska bänkinredningen men man nöjde sig med att förse bänkarnas ryggstöd med skivor så att man fick en bättre sittkomfort.

Nästa stora renovering genomfördes 1975 och omgestaltade kyrkorummet på flera sätt. Nu togs korskranket bort och istället byggdes en vägg som helt avskärmade absiden. Det innebar att sakristian blev helt inbyggd. På var sida om altaret ordnades dörrar till sakristian. Den nygotiska altarutsmyckningen som stått på dopaltaret togs bort och ersattes av det medeltida altarskåpet. En ny stor altarmålning som fyller hela väggen mot sakristian utfördes av konstnären Lars Wellton, Källa. Lars Wellton (1918-1992) var en etablerad konstnär. Han har illustrerat flera böcker, främst lyrik, arbetat med offentliga utsmyckningar och belönades 1985 med Knut V Pettersson-stipendiet. På Öland finns ytterligare en altarmålning av den här typen i Kastlösa kyrka. Under läktaren byggdes utrymmet in och inreddes med kapprum och rum för söndagsskolan. Det nya utrymmet krävde att en del bänkrader fick tas bort. Altarmålningar av det jätteformat som den i Källa kyrka är ovanliga. Målningen består av flera olika bibliska teman och är mycket färgrik.

Ytterligare en renovering av kyrkan gjordes 2000-01. Då byggdes läktarunderbyggnaden om. Den slutna väggen togs bort och ersattes med en glasvägg mot kyrkorummet. Genom att flytta dörrarna mot vapenhuset kunde man också göra utrymmet större. De båda rummen under läktaren byggdes om till lillkyrka, kapprum, toalett, pentry och trappa till läktaren. Att inreda en lillkyrka har för många små landsortsförsamlingar blivit ett alternativ. En annan förändring som genomfördes var att friställa altarbordet. Prästen kan därmed stå versus populum d v s vänd mot församlingen, vilket är i linje med den rådande liturgin.

Interiört har Källa kyrka genomgått flera stora förändringar. Det ursprungliga nygotiska kyrkorummet har skalats av och det kyrkorum som finns idag är därför en blandning av stilar. Flera av de förändringar som gjorts, t ex inbyggnaden av sakristian och byggandet av en läktarunderbyggnad är förändringar som varit typiska för sin tid. Fortfarande finns dock en nygotisk grundton i kyrkorummet som skapas av innertakets utformning, orgelfasaden och bänkinredningen. Mest framträdande i kyrkorummet är Lars Welltons altarmålning som täcker en stor del av korets västra vägg.


Inventarier
Källa kyrkas inventarier rymmer föremål från medeltid fram till modern tid. Från medeltid är altarskåpet och ett krucifix. I kyrkan finns också flera föremål från 1600- och 1700-talen såsom predikstolen, biskopsbänken, gravhällar samt en ljuskrona. Samtliga dessa föremål är överförda från den gamla kyrkan. De ger en historisk tyngd åt det relativt unga kyrkorummet och berättar om kyrkans långa historia i Källa socken. Från kyrkans tillblivelsetid är orgelfasaden, läktarbröstningen, altarringen, bänkinredningen och de pelare som bär upp läktaren. Bänkarna och orgelfasaden är idag två av de viktigaste företrädarna för den nygotiska stilen som ursprungligen präglade Källa nya kyrka. Trots att föremålen är från olika tider binds de samman av färgsättningen som hos flera av dem går i milda blåa, gråa och rosa nyanser.