Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MÖRBYLÅNGA GRÄSGÅRDS KYRKA 1:1 - husnr 1, GRÄSGÅRDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GRÄSGÅRDS KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Kyrkobyggnadens fasta inredning

Orgel och orgelfasad
Orgeln, som instrument, behandlas i den inventering av Södra Ölands Kyrkliga Samfällighets kyrkors orglar som utfördes av Börje Tornborg år 2004. Inventeringens uppgifter avseende Gräsgårds kyrkas orgel bifogas, se bilageförteckning. Orgelns tekniska skick bedömdes år 2005 av Anders Sällström vid Mårtenssons Orgelfabrik AB. Orgelfasaden i nygotisk stil ritades av H T Holmgren. Fasaden har ett tredelat motiv och är rikt dekorerad med trepass, fyrpass, rundbågefriser och spiror. Den nuvarande färgsättningen i beige, vitt och orange samt guld, tillkom vid renoveringen av kyrkan 1980-81.

Bänkinredning
Den nuvarande slutna bänkinredningen ritades av Ärland Noren i samband med renoveringen av kyrkan 1952-53. Den ersatte då en öppen, nygotisk bänkinredning. Bänkinredningen fick sin nuvarande färgsättning vid renoveringen 1980-81. Sittbänkarna är laserade i kraftigt gult. Psalmbokshylla, överliggare och golvlist är laserade i mörkt grönt. Bänkgavlar, dörrar och skärmar är målade i beige, listerna i vitt och speglar laserade i orange eller kraftigt gult.
Idag finns en korbänk bevarad vid korets södra vägg. Korbänkar har tidigare funnits på både den norra och södra sidan av koret. För att ge plats åt predikstolens trappa och en kamin stod bänkarna tidigare längre in mot koret. Troligen togs den norra bänken bort vid renoveringen 1952-53. Möjligen var det också då som den södra bänken flyttades till sin nuvarande plats. Sittbänken är laserad i kraftigt gult och överliggaren i orange. Skärmarna är målade i beige med speglar målade i vitt eller laserade i kraftigt gult och laserade lister i orange. På läktaren finns en öppen bänkinredning. Gavlarna har speglar laserade i orange och ramar målade i beige. Överliggare och psalmbokshyllor är laserade i mörkt grönt och sittbänkarna i orange. Läktarens bänkar är troligen från kyrkans renovering 1952-53.

Läktarbröstning
Läktarbröstningen tillkom 1884 efter ritningar av H T Holmgren. Läktarbröstning är helt rak och av trä. Mot kyrkorummet är den dekorerad med fyrpass infällda i runda speglar. Fyrpassen är laserade i orange och speglarna är målade i beige. De omges av vitmålade lister. Speglarnas bakgrund är laserad i kraftigt gult. Över speglarna finns lister målade i vitt samt lister laserade i orange eller kraftigt gult. Bröstningens överliggare är laserad i orange. Mot läktaren är bröstningen målad i vitt. Färgsättningen tillkom i samband med renoveringen 1980-81.

Dopfuntar
I kyrkan förvarades länge en cuppa som man tror är från 1603. En tid ska denna ha använts för att pryda krönet på en av kyrkogårdens stigluckor. Vid renoveringen 1952-53 försåg cuppan med nytt skaft och ny fot ritade av arkitekt Ärland Noreen. Dopfunten står idag i södra delen av koret. I kyrkan finns ytterligare en dopfunt från 1907. Den är av ek och tillverkad av Anton Wahledov från Kalmar. Han har även tillverkat dopfuntar för S Möckleby, Stenåsa, Mörbylånga och Kastlösa kyrkor samt för flera småländska kyrkor. Denna dopfunt stod i början av 1900-talet mitt i koret framför altaret. Idag står den i den norra delen av koret. Av de båda är det funten av sten som idag används vid dop.

Belysning
I kyrkorummet finns tre ljuskronor av mässing som hänger över mittgången. Samtliga har både elektriskt ljus och plats för stearinljus. Kronan längst bak i kyrkan är från 1857, den i mitten från 1716 och den längst fram av okänd ålder. Den sistnämnda är skänkt till kyrkan av hemmansägaren Jonas Persson i Solberga. På långhusets väggar finns totalt nio elektriska lampetter. I vapenhusen hänger glaslyktor av okänd ålder. I sakristian hänger en mässingskrona från 1716. Den har anpassats för elektricitet och har kvar hållare för stearinljus. Belysningen på läktaren består av lysrör placerade på orgelfasaden.

Textilförvaring
Textilförvaringen är ordnad i sakristian. Här finns skåp för hängande och liggande förvaring. Skåpen är målade i vitt och orange likt övriga inventarier i kyrkan. Vid inventeringen 2002 konstaterades att det fanns mögel i lådskåpets två nedersta lådor. Man rekommenderade att textilierna i lådskåpen täcktes med bomullstyg och att lådorna fick stå något utdragna i väntan på åtgärder som stabiliserar luktfuktigheten. Dessa båda åtgärder har genomförts.

Klockor
I tornet hänger två klockor. Storklockan är från 1803 men omgöts 1840 av P&J Mörck, Karlskrona. Lillklockan är från 1758 men omgjuten 1884 av Joh A Beckman&Co, Stockholm. Storklockan har följande inskription: GUDI ALLENA ÄRAN. UNDER KONUNG CARL XIV JOHANS REGERING DÅ J. STOCKESTRÖM VAR PASTOR SAMT JAN JONSSON I EKETORP, PEHR OLSSON I SOLBERGA ÅLDERMÄN GJUTEN I CARLSKRONA AF P. MÖRCK 1840 OCH VÄGER 1 SKPD: 8 LPD: 8 SV: V: JAG ROPAR ÖVER BERG OCH JORD:, KOM HIT TILL MIG OCH HÖR GUDS ORD. O, HERRE HJÄLP, O, HERRE LÅT VÄL GÅ. På lillklockan står det: UNDER KONUNG OSCAR II:s REGERING, DÅ C. WALLANDER VAR PASTOR I GRÄSGÅRD SAMT CARL OLSSON I QVINSGRÖTA OCH PETER ANDERSSON I SOLBERGA VORO KYRKVÄRDAR SAMT JÖNS PERSSON I SOLBERGA KOM:ORDFÖRANDE, GJUTEN I STOCKHOLM AF FIRMAN JOH. A. BECKMAN & C.o. VÄGER 140 KILOGR. GUD ALLENA ÄRAN, KANSKE HÄRNÄST, DÅ KLOCKAN LJUDER, UPPLÅTES GRAVENS PORT FÖR DIG, DEREFÖRE SALIGE ÄRO DE SOM HÖRA GUDS ORD OCH GÖMMA DET.