Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MÖRBYLÅNGA SMEDBY KYRKA 1:1 - husnr 1, SMEDBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SMEDBY KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Kyrkobyggnadens fasta inredning.

Läktarbröstning
Läktarbröstningen är utförd i nyklassicistisk stil. Den är uppbyggd av breda brädor mellan profilerade lister. Mittenpartiet är något utskjutande över mittgången och markeras av två pilastrar samt en dekorativ medaljong med utskuren strålande sol. Hela bröstningen är målad gråa nyanser och brunt med detaljer i blått och guld. Läktaren byggdes om 1950-52 för att få bättre symmetri i rummet då koret byggdes om. Det innebar att läktaren förminskades. Gradänger och bänkar togs bort. Läktarbarriären behölls men sex dekorativa spegelfält i olika storlekar, två av dem med målade textband, togs bort.

Bänkinredning
Bänkinredningen tillkom 1852 då den nya kyrkan byggdes. Bänkarna är idag indelade i två kvarter men fram till 1950-52, då den södra ingången sattes igen, fanns tre bänkkvarter. Vid samma tillfälle kortades bänkarna av mot ytterväggarna. Bänkar har också tagits bort längst fram och längst bak i långhuset. Bänkinredningen är utförd i nyklassicistisk stil. Den är sluten mot mittgången och öppen mot sidogångarna. Gavlar och skärmar är dekorerade med enkla speglar. Sittbänkar och gavlar är målade i ljust grått, överliggare och golvlister i mörkare grått, speglarna i rödbrunt och speglarnas ramar i ljust blått. Den nuvarande färgsättningen tillkom vid renoveringen 1950-52.

Predikstolen
Predikstolen är utförd i senbarockstil. Den är tillverkad 1698, troligen av Anders Colleur, och inköptes som ersättning för den predikstol som förstörts då tornet rasade 1774. Därefter har predikstolen 1783 försetts med nya ornament snidade av bildhuggaren A G Wadsten. Predikstolen är placerad på korets norra vägg och har en sexsidig korg och ljudtak. Till predikstolen kommer man via trappa från koret.

Altarmålning, altaruppsats och altarbord
Altarmålningen tillkom 1952. Den är målad av konstnären Axel Schmidt, Båstad. Motivet är Kristus stiger ur klippgraven. Denna målning ersatte en äldre altarmålning med motivet Jesus i Getsemane från 1852 av N J Jonsson. N J Jonsson utförde även väggmålningar i den intilliggande prästgården. Altaruppsatsen är skulpterad av konstnären Anders Dahlström d ä 1755. Den överfördes alltså från den gamla kyrkan till den nya. Ursprungligen har flera av de träskulpturer som finns på olika platser i kyrkan ingått i altaruppsatsen. Idag står endast de båda figurerna för Lag och Evangelium kvar på sina platser.

Orgel och orgelfasad
Orgeln tillverkades 1896 av E A Setterqvist&Son, Örebro. Instrumentet ombyggdes delvis 1952 av orgelbyggaren Einar Berg, Bromma. Orgelfasaden tillkom även den 1896.

Dopfunt
Dopfunten är troligen tillverkad på Gotland under 1200-talet och utförd i romansk stil.

Gravhäll
I vapenhusets golv ligger Magnus Roswalls gravhäll från 1779. Hällen har följande inskription: Här Under Ligger Stoftet Af Sal Hr Kyrkoherden Magi Man Roswall Född 1711 Död 1779 Han Dog Om Det Är Att Dä Til Ärans Himmel Draga At Trogne Herdens Lön Och Lifsens Krona Taga Apostl C XX 32. Hällen är trots sin utsatta placering inte hårt sliten. Roswall var den präst som drev igenom ombyggnaden av kyrkan på 1770-talet. I samband med arbetena rasade tornet och stora delar av kyrkorummet och dess inventarier skadades.

Belysning
Över bänkkvarteren hänger fyra elektrifierade mässingskronor, var och en med tolv ljuspipor. Över dopfunten hänger en krona i mässing och kristall med sex ljuspipor. I korets inbyggda utrymme är två spotlights placerade på gesimsen. De fyra mässingskronorna och spotlightsen styrs från en panel i rummet söder om koret. Under läktaren sitter två elektriska belysningar med antikglas som tänds med strömbrytare på väggen innanför långhuset dörrar. På orgelfasaden sitter sexlysrörsbelysningar som tänds med strömbrytare på orgelfasaden. Orgelns spelbord har en modern kontorslampa samt mindre belysningar för pedalerna. I rummen norr och söder om koret samt i vapenhuset hänger lyktformade takbelysningar och i sakristian en elektrifierad ljuskrona av trä och smide.

Textilförvaring
Kyrkans textilier förvaras i två skåp i sakristian. I det ena skåpet förvaras antependier, altardukar och stolor och i det andra albor, mässhakar och bårkläden. Två kollekthåvar förvaras i rummet norr om koret.

Kyrkklockor
Lillklockan är gjuten 1680 i Stockholm, troligen av den kände klockgjutaren Johan Meyer. Den har följande inskriptioner: ”Soli Deo Gloria Till Gudz namns ähra och Smedby Kyrka till prydno gjuten under Konung Carl XI Regemente anno 1680. Gloria in exelsis me fundebat Holmiae”.
Storklockan inköptes 1878 av klockgjutaren J P Forsberg, Kalmar. Troligen var det en äldre klocka som då göts om men varifrån denna klocka kom är inte känt. Inskriptionen lyder ”Kommer låter oss tillbedja och knäböja och nedfalla för Herranom. Ty han är vår Gud och vi hans fosterfolk och hans händers får. Dav Ps 95:6-7. Omgjuten af J P Forsberg, Kalmar MDCCCLXXVIII för Smedby kyrka under P G Karlssons ämbetstid”.