Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MÖRBYLÅNGA SÖDRA MÖCKLEBY KYRKA 1:1 - husnr 1, SÖDRA MÖCKLEBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SÖDRA MÖCKLEBY KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Kyrkobyggnadens fasta inredning

Orgelfasad
Orgelfasaden kom till kyrkan som en gåva från direktören P A Sjögren, Stockholm, år 1903. Orgelverket byggdes av E A Setterquist & Son. Vem som stod bakom ritningen till fasaden är inte klarlagt. Orgelfasaden består av fem pipfält varav två tureller. Mittfältet har krön i form av typanonfält och på turellerna står urnor med bladfestonger. Fasaden är gråmålad med förgyllda lister och dekorationer. Målningsskikt i gott skick, troligen målad senast 1951.

Bänkinredning
Bänkinredningen är indelad i fyra slutna kvarter och härstammar från 1951 års renovering. Troligen återanvändes inte delar av den gamla inredningen när den nya monterades. Den gamla slutna bänkinredningen användes dock som förlaga för den nya. Utformningen är traditionell med dörrar och skärmar som har enkla speglar och ramverk. I de två främsta bänkarna mot koret är väggen i bänkskärmen dubbel, genom vilket det skapas ett utrymme för hängande förvaring av antependier och andra textilier. Bänkinredningen har kvar sin ursprungliga färgsättning från 1951 och är målad med skärmar och dörrar i grå nyanser med speglarna i grönsvart. Invändigt är bänkar målade i vinrött. I färgskiktet finns bortfall på vissa ställen. Här skulle en bättringsmålning av skadorna vara gynnsam för det estetiska intrycket.

Läktarbröstning
Bröstningen har ett halvcirkelformat mittparti som skjuter ut mot långhuset. Höjden på läktarbröstningen är ca 0,8 meter och består mot kyrkorummet av stående bräder och mot läktaren av liggande. Upptill finns en profilerad överliggare. Bröstningen är målad i flera grågröna till blågrå nyanser. Förgyllda lister löper i tre horisontella linjer över bröstningen. Mitt på mittpartiet sitter en förgylld lyra. Läktarbröstningen tillkom 1851 när det nya långhuset byggdes. Läget och storleken är detsamma som då. Fotografier från tiden efter renoveringen 1910 visar att bröstningen då var försedd med medaljonger med olika symboler. Den centrade lyran fanns även då. Vid denna tid stöddes det framskjutande mittpartiet av två smala kolonner och vid 1951 års renovering utbyttes mot dagens som har samma utförande som de bakre. Målning i gott skick.

Dopfuntar
Den dopfunt som brukas är av kalksten. Cuppan härstammar från den gamla kyrkan och har daterats till 1600-tal, medan foten gjordes ny i samband med renoveringen 1951. Den gamla foten var medeltida. Ytterligare en dopfunt står på läktaren. Den är av trä och tillverkad 1899 av Anton Waledow, Kalmar. Dopfunten av trä är starkt smutsad och har möjligen även angrepp av mögel och trämask.

Belysning
I kyrkorummet finns tre ljuskronor av mässing och en av malm, placerade så att varje bänkkvarter belyses av en ljuskrona. Ljuskronorna har både elektriskt ljus och plats för stearinljus. En av kronorna ska ha inköpts 1735, en annan 1866 och en tredje 1937. Om den fjärde saknas uppgifter. Under läktaren finns ytterligare en krona i mässing eller malm samt en plafond i frostat glas. Kyrkorummets belysning kompletteras av några spotlights. I vapenhuset i väster hänger en smideskrona från 1809. I sakristian hänger en ljuskrona av malm eller mässing. I västra vapenhuset hänger en blyspröjsad glasarmatur.

Textilförvaring
Textilförvaringen är dels anordnad i sakristian, i skåp för hängande förvaring där främst albor och stolor har sin plats. Övrig textilförvaring finns i kyrkorummet. Tidigare nämnda antependieförvaring finns i de två främsta bänkarna. Under läktaren finns liggande textilförvaring i låga skåp som i sin stil ansluter väl till bänkinredningen. Skåpen är målade i grå färgtoner. På läktarens norra del hänger ett långt antependium som saknar en god förvaringsplats. Bättre förvaring bör snarast ordnas. Visningen av mässhakarna i de glasmontrar som finns under läktaren bör förbättras så att de bättre skyddas mot slitage och solljus. Vid konservatorns inventering 2002 förvarades ett antependium i en låda i tornkammaren. Förvaringen av denna bör förbättras.

Klockor
I tornet hänger tre klockor. Den äldsta som är lillklockan är gjuten år 1680 troligen av Johan Meijer i Stockholm. Inskriptionen lyder ”Till Gudz Nampns Ähra och Myckelby kyrckias prydnat Gutin unler konong Carls, Den XI: S Regemente Anno 1680”. En annan inskription lyder: ”Deo Gloria”. Storklockan dateras till ”år 1887, då M G von Falkenberg var kyrkoherde och C E Hultqvist komminister i Smedby-Södra Möckleby pastorat”. Den är gjuten av S A Norling i Jönköping och sedermera omgjuten hos Firman Joh A Beckman, Stockholm. Klockan har följande inskription: O, land, land, land, hör Herrens ord. ” Jer 22:29. samt ”Hören det, alla folk, akten häruppå alle I som på denna tid lever”. Dav. Ps. 49:2. På 1930-talet mottog församlingen som gåva den tredje klockan från Ölands Cement AB och dess dåvarande chef Dr Franz Killing. Klockan hade tillhört Lovers bruk och senare Ölands Alunbruk och är gjuten 1728 av Gerhard Meyer dy i Stockholm.