Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KALMAR MORTORPS KYRKA 1:1 - husnr 3, MORTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MORTORPS KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Sammanfattande interiörbeskrivning
Rektangulärt långhus med något smalare, rakslutet kor. Båda byggnadsdelarna täcks av dekorationsmålade trätunnvalv. Mot mittgången sluten bänkinredning, smala sidogångar. Predikstol i norr med uppgång från sakristian, golvur i söder, altaruppsats i koret bakom altarring. I väster orgelläktare. Ingång från söder och väster. Väggar och tak i ljus färgskala. Inventarierna huvudsakligen i en mörkare färgskala.

Långhuset
Långhuset täcks av ett trätunnvalv målat i vitt med äggtemperafärg samt dekorationsmålat i en brunrosa kulör. Dekorationsmåleriet delar in hela taket i stora rektanglar som var och en har en sirlig bård bestående av olika återkommande figurer, främst triangelformer och cirklar vilka gestaltas som rosetter eller solhjul. En kraftigt profilerad och i grått-brunt marmoreringsmålad taklist löper längs takets nederkant. Väggarna är kalkavfärgade i ljust gul kulör. Golvet är av slipad kalksten i gångarna och av trä, målat rödbrunt i bänkkvarteren. Fönsteröppningarna är stora och rundbågiga, tre mot söder och tre mot norr. Gjutjärnsbågar målade i blå kulör. Utgångar finns i väster under läkaren och i söder, den senare med ett litet vindfång. Ovan den södra ingången finns ett lunettfönster. Vid båda utgångarna finns dubbeldörrar som har karm och listverk målade i grågrön och blågrå kulör, genom lasering respektive stöppling. Bänkinredningen är uppdelad i tre kvarter, ett i norr och två i söder. Bänkarna är slutna mot mittgången och öppna mot de smala sidogångarna. Invändigt är de laserade och svagt stöpplade i en grågrön kulör med krönlist i mörkt grågrönt.

De ursprungliga bänkdörrarna med mellanstycken är av renässanskaraktär, har delvis skuren, delvis målad dekor och kom till kyrkan på 1600-talet. Dörrarnas dekor varierar något men består huvudsakligen av en arkadbåge i vilken, i flera fall, en inskrift har gjorts. Inskriften består oftast av bynamn från de socknar (Mortorp och Oskar), som på 1600-talet utgjorde Mortorps församling. Mellanstyckena är formade som kannelerade pilastrar. På dörrarna och mellanstyckena finns trärena ytor, men också ytor som målats i en dämpad rödbrun –blå- grön färgskala. De främsta bänkarna är något avkortade för att skapa plats kring predikstolen i norr och golvuret i söder. Predikstolen består av korg och ljudtak och är ett verk i sirlig rokoko. Som texten på insidan av ljudtaket berättar förfärdigades den av privinsialmålaren A G Wadsten 1796. Predikstolen är målad i grå-grön-blå nyanser med förgyllda dekorelement. På ljudtakets topp finns två keruber, en med svärd och den andra med ett ymnighetshorn – symboler för lagen och evangeliet. I predikstolen finns en stor timglasuppsats. Som pendang till predikstolen står i söder ett högt golvur. Fodralet är målat i en gråblå färgskala, på vissa delar i stänkmåleri i andra partier med figurativt dekorationsmåleri. Likt predikstolen bär golvuret rokokons uttryck, men med dragning mot en stramare nyklassicism. Längs långhusets vägar finns lampetter av mässing. Över mittgången hänger tre ljuskronor av mässing. En ljusbärare av smide tillverkad av konstsmed Lars Larsson, Örsjö 1992 står långhusets södra del.

I långhusets västra del finns plats för upphängning av kläder där också några överblivna bänkdörrar fästs upp. I norr finns en trappa till läktaren. På den västra väggen finns ett konsekrationskors, daterat till 1400-tal, målat i brunröd kulör. Taket under läktaren är dekorationsmålat lika trätunnvalvets måleri. Läktaren bärs upp av åtta marmoreringsmålade pelare. Läktarbarriären är målad i grågrönt med lister i rött och blått. I speglarna finns målningar föreställande Jesus och elva av apostlarna. På läktaren står orgeln med orgelhus utfört i nyklassicistisk stil och målat i gråvitt och guld. Läktaren rymmer i övrigt lösa stolar och förvaringsskåp.

Koret Mellan koret och långhuset finns två halvkolonner som går från golv till tak. Dessa är ljust marmoreringsmålade. Korets tunnvälva tak är ribbförsett och liknar därför ett ribbvalv. Valvet är dekorationsmålat i främst ljusblått och rosabrunt. Koret har taklist, väggar, fönster och golv lika långhusets. I väggen mot öster och mot norr finns vardera en liten nisch. I korets norra del finns dörr mot sakristian. Dörren är målad lika långhusets dörrar. Altaruppsatsen upptar stora delar av östväggen och rymmer en altartavla, skuren, skulpterad och målad, med delar som sannolikt är medeltida. Möjligen är det ett tyskt verk. Altartavlan föreställer Kristus på korset omgiven av grupper av människor. Ramverket tillkom 1774 och är arkitektoniskt uppbyggt med halvkolonner och entablement. Uppsatsen kröns av urnor och en strålsol. Ramverket är huvudsakligen marmoreringsmålat i olika kulörer samt har förgyllda detaljer. Altarbordet är också marmoreringsmålat och av trä. På var sida om altaruppsatsen finns en psalmnummertavla med förgylld ram. Dessa har daterats till 1700-talet. Altarringen är halvcirkelformad och består av balustrar. Även altarringen är marmoreringsmålad med bladguldsförgyllda lister. I koret finns två barockstolar, två röllakansmattor, en enkel ambo, en primklocka, en dopljusstake samt dopfunten i kalksten från 1944. Där finns också ett processionskors tillverkat av förre kyrkoherden Birger Gustafsson och målat av konstnären Sven-Bertil Svensson.

Sakristian Sakristian har brädtak målat med långhusets tak som inspiration. Väggarna är kalkavfärgade i ljust gult. Golv av lackad furu. Rundbågiga träfönster mot norr. Utgång mot öster via vindfång. Möblemanget består av väggfasta skåp av björk, för förvaring av textiler m m, skrivbord, bord och stolar. I väster finns uppgång till predikstolen genom en ålderdomlig järnbeslagen dörr märkt med initialer ISHP samt årtalet 1848. I sakristian förvaras också två änglaskulpturer av trä, förmodligen delar av utsmyckningen till en tidigare orgel.

Vapenhus
Taket är av trä och dekorationsmålat med långhusets tak som inspiration. Väggarna är kalkavfärgade i ljust gult. Golv av slipad kalksten. Nytillverkade tavlor med församlingens Series pastorum hänger på väggen. En järnbeslagen kista daterad 1802 står på golvet. I vapenhusets norra del finns handikapptoalett med skötbord och utslagsvask.