Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALUN SUNDBORNSBYN 20:2 - husnr 1, SUNDBORNS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SUNDBORNS KYRKA (akt.)
2006-05-31
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet täcks av två varandra skärande tunnvalv av bräder, vitmålat med taklist i rött och grönt, bladrankor och fondmålningar. Dekorationerna gjordes 1905 av konstnären Carl Larsson. Väggarnas nuvarande glasfiberväv, ljusgrön med mörkgröna schabloner, uppsattes 1978 för att ersätta en linneväv som måste tas bort vid då genomförd tilläggsisolering. Carl Larssons dekorationsmåleri finns även på läktarbarriären, över dörrarna till sakristian och korets gavelvägg.

Genomgående ligger skurgolv av kilsågade furubräder, vilka varit upplockade – de många spikhålen talar sitt tydliga språk. Bänkinredningen är sluten, utmed mittgången med rikt skulpterade fasader från 1683, tillvaratagna från kyrkan som fanns före den nuvarande. Korsarmarnas bänkfasader från 1756 har enklare formade, åttasidiga fyllningar. Hela bänkinredningen är sedan 1905 målad i en blågrön nyans. Predikstolen i hörnet mellan koret och norra korsarmen är åttasidig, gråmarmorerad med förgyllda listverk och sniderier.

Läktaren i väster bärs upp av svarvade, blåmarmorerade kolonner. Den spegelindelade läktarens fyllningar är marmorerade, frånsett den i mittpartiet som pryds av en blomslinga av Carl Larsson.

Korets altaruppsats består av altare och altarring från 1797, ljust marmorerade med förgyllda, nyklassicistiska sniderier. Prydnaden över altaret tillkom året efter, formad som en tempelgavel med korintiska kolonner. Djupverkan åstadkoms med hjälp av målade dubbla kolonnrader, samt ett kors i centrum. Väggen ovan altarprydnaden upptas av Carl Larssons målning som avbildar knäböjande änglar bakom uppspirande liljor mot en himmelsblå fond, samt i mitten den helige andes duva. I kyrkorummets västra del hänger en äldre altartavla, som fanns i koret åren 1776-1798, vilken avbildar Kristus i Getsemane.

I den tresidiga sakristian bakom koret ligger skurgolv. Väggarna är nedtill målade med grå plastfärg, över fönsterbänkshöjd med en tegelröd. I nordöstra hörnet finns en murad och putsad öppen eldstad. Skåpinredningen av furu är till större delen omålad. Dörrarna i det äldsta skåpet, från 1600-talet, har dock bevarade målningar från 1650. Sakristians tak har en panel, vars handhyvlade, vitstrukna bräder är fästa med smidd spik. Mellan tak och vägg löper en flat taklist.