Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRTÄLJE ARHOLMA S:7 - husnr 1, ARHOLMA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Arholma kapell (akt.), ARHOLMA KYRKA (akt.)
2004-09
Interiörbeskrivning
Till kyrkorummet leder entrén via vapenhuset. Vapenhusets brunbetsade tak är dekorerat av en målning föreställande Jesusbarnet i en klöverformad inramning. Målningen är utförd av den lokala konstnären Harald Lindberg, som även dekorerade kyrkorummet i samband med att kyrkan uppfördes. Kyrkorummet är täckt av ett brutet tak med brunlaserad panel. Där taket ansluter mot väggarna är taklisten bemålad och stöds visuellt, av konsoler med nedhängande tofsar i skuret trä. Väggarnas nedre delar omsluts av en bröstpanel, lagd på lock, målad i gråblå kulör. Det smala brädgolvets kulör samspelar med den mörka innertaktäckningen. Långhusväggarna övre del är målad i vit kulör och smyckas sparsamt, främst av mässing lampetterna. I taket hänger även takkronor i mässing. Ovan utgången till vapenhuset dekoreras väggen av en roslagsskildring med direkt inspiration från skärgårdslivet. Målningen som utfördes av Lindberg, renoverades av konstnären själv år 1954. Nedanför målningen leder en dubbeldörr ut till vapenhuset. Dörren kröns av ett överstycke med text. Vid den norra långhusväggen har tidigare en kamin stått i en nisch. I samband med renoveringen 1989-91 avlägsnades kaminen och en blinddörr tillverkades till det gamla kaminrummet, som nu används till förvaring.
I kyrkorummet står relativt enkla bänkar på rad utefter mittgången. Bänkarna, liksom övrig inredning och samtliga ytskikt målades om i samband med den invändiga upprustningen 1989-1991.

Det avsmalnande och nästintill trekvartscirkelformade koret i väster accentueras genom väggens rika bemålning. Korväggens övre del dekoreras med figurmåleri med text medan de nedre partierna marmorerats. Korets två fönster är försedda med blyinfattat glas i innerbågen. Altartavlan, signerad av Harald Lindberg, 1927-28 ger en bild av en ovädersnatt vid havet, och där Kristus kommer vandrande över vattnet mot en grupp ängsliga människor. Både altare, altarring och predikstol är ursprungliga sedan kyrkan uppfördes. De är alla målade i kulörer som samspelar med kyrkorummet och kormålningen.

Som tidigare nämnts finns i byggnadens norra del sakristia samt kök. Sakristans väggar är avfärgade i blå kulör och har vitmålat innertak. Sakristian är försedd med en slät och vit kakelugn med dekorativt krön. Rummet är enhetligt inrett med allmogeinspirerade, bemålade furumöbler i nationalromantisk stil. Kökets väggar och tak är beklädda med vitmålad pärlspont. Järnspisen finns bevarad liksom en del av den äldre skåpinredningen. Annars har köket kompletterats med skåp under 1900-talets mitt.