Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SANDVIKEN SUNDBACKA 3:6 - husnr 1A, HAMMARBY KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

Hammarby kapell (akt.), HAMMARBY KAPELL (akt.)
2006-05
Interiörbeskrivning
Via entrén når man först ett vindfång sedan vestibulen med kapellsalen rakt fram och samlingssalen till vänster. 1973-74 byggdes rum på båda sidor av entrén för att inrymma kök, toalett och sakristia. Väggarna till rummen, som är lägre än vestibulens tak, är dekorerade i klassicistisk stil med delvis förgyllda pilastrar mot vit botten. Den lägre höjden möjliggör att överljusfönster kan släppa in ljus från sakristian och köket till vestibulen, som i övrigt bara har ett fönster. Det ljust blåa taket är delat, liknande en basilika, med ett förhöjt tredingstak i mitten och lägre plana tak längs ytterväggarna. Väggarna är släta med en bröstlist i nivå med fönsterbänkarna. Dörrarna mot entrén, samlingssalen och kapellsalen är dubbla med spetsigt överstycke, vitmålade med förgyllda lister. Entrédörren omfattas av lisener bärande ett entablement, och ingången till kapellsalen flankeras av åttasidiga marmorerade pelare. Ovan pelarna hänger en målning med ”den barmhärtige samariten” från renoveringen 1940-41. Från denna tid är också hjulkorset omgivet av två målade änglar på den blå väggen ovan entrén. Väggarna är i övrigt klädda med tapetväv och målade i en svagt rosalila nyans sedan 1974. Det förhöjda väggpartiet nedan tredingstaket är dekorerat med bladrankor. Foder och lister är vita medan taklisterna är grå. Golvet är belagt med linoleum. Sakristian är enkelt utförd med väggfasta garderober och ett litet altare i fönstret. Köket är likaså enkelt utfört, dock med komplett köksutrustning. I vestibulen finns även kapphyllor och ett inbyggt el- och manöverskåp.

Samlingssalen domineras av rosfönstret och de fyra höga och smala fönstren på kortväggen i sydväst. Ytterligare ljus kommer in från långväggens sex fönster vilka, liksom kortsidans, är inskrivna i rundbågiga omfattningar. Ursprungligen fanns sex fönster även på motsatta långsidan, men dessa har byggts över med en vägg och är idag blindfönster. Dörrar leder mot kapellsalen och vestibulen. Taket är även här ett förhöjt tredingstak med lägre plana tak längs väggarna. Väggarna har bröstlister som vestibulen och dörrpar med spetsig överdel. Samtliga ytskikt torde härstamma från 1973-74 års renovering och utgörs av vävtapet på väggarna med en färgsättning i ljust rosa ovan en brunorange bröstning. Taket är likaså tapetserat med vävtapet men vitmålat, och golvet är täckt av en heltäckningsmatta i orange, rött och gult. Fönstren samt listverket är vitmålat.

Kapellsalen är dämpad och intim med återhållsam utsmyckning. Taket är ett enkelt trätak förhöjt i mitten med mjukt rundade hörn. Längs väggarna i det förhöjda mittenpartiet löper stiliserade växtslingor, ljust gråvita, och i takets mitt är målat en plafondmålning med himmelsmotiv och ljust gråmarmorerade ramar. Dessa dekorationer tillkom 1940-41. Väggarna har en låg bröstning och är skivklädda med tunna inramningar runt fönster, mot tak och bröstlist, samt marmorerade. De finns tre fönster på varje långsida samt två nischer på korväggen. Liksom i vestibulen omges ingången från denna av två marmorerade åttasidiga pelare. Den enkla och öppna bänkinredningen är liksom trätaket ljust laserad och omges av gångar utmed väggarna samt i mitten. Golvet är sedan 1965 täckt med linoleum i bänkkvarteren och heltäckningsmattor i gångarna och koret. Koret är förhöjt två steg och har en klassiserande altaruppsats med en målning av ”Jesu predikan från båten”. Det tunna ramverket i guld och vitt kröns av ett tympanonfält med det allseende ögat. Framför altarbordet finns en altarring som följer färgsättningen i guld och vitt, och till höger står predikstolen. Korets enda fönster, åt sydväst, är småspröjsat med färgade glas i olika nyanser. Bredvid ingången från vestibulen står orgeln i trävit furu. Väggarna är marmorerade i grått och vitt med vita fönster och fönsternischer samt grå taklister.