Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIGTUNA HUSBY 10:1 - husnr 1, HUSBY - ÄRLINGHUNDRA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Husby-Ärlinghundra kyrka (akt.), HUSBY - ÄRLINGHUNDRA KYRKA (akt.)
2004-05
Interiörbeskrivning
Kyrkan bevarar sina ursprungliga valv; romanska kryssvalv och hjälmvalv i kor och absid, två travéer med kryssvalv välvda under 1400-talet och den västliga travéns kryssvalv välvt år 1690. Kyrkan har haft medeltida kalkmålningar varav endast ett mindre fragment är bevarat på långhusets södra vägg.

Till kyrkans bevarade medeltida föremål återfinns den gotländska dopfunten i kalksten med s k musselcuppa daterad till 1200-talets senare hälft, ett välbevarat triumfkrucifix från 1300-talet samt ett antal träskulpturer från 1200- och 1400-talen. Sakristians smala tresprångiga öppning bevarar en järnbeslagen dörr med gotisk ornamentik hörande till kyrkans medeltida inredning.

År 1898 genomfördes en restaurering i tidstypisk nygotisk stil med dekor- och kvadermålning. Spåren efter denna restaurering avlägsnades helt år 1951 då väggar och valv vitkalkades och den fasta inredningen återfick sin 1700-talsprägel. Vid restaureringen nytillverkades bänkinredningen med läktarens utformning som utgångspunkt. Ett fönster i absiden bakom altaret murades igen och ett romanskt fönster på absidens sydsida togs upp. 1700-talets altartavla uppsattes på sin gamla plats liksom triumfkrucifixet. Predikstolen är tillskriven den kända bildhuggaren Burchardt Prechts verkstad och är uppsatt år 1721. All inredning är hållen i en ljusgrå ton med förgyllda detaljer hämtad från framtagna gamla färger på läktarbarriär och predikstol.

Ej framställda rester av 1700-talets inredning är bevarade i form av två pyramider. Pyramider hade vanligen sin plats på de främsta bänkarna i kyrkornas 1700-talsinredningar. Två skulpturer, Tron och Hoppet, uppsatta år 1741 som sidofigurer till altartavlan är bevarade i sakristian. Skulpturerna är utförda av den kända bildsnidaren Magnus Granlund.

Till 1800-talets tillägg till kyrkorummet hör den år 1876 utförda orgelfasaden.