Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIGTUNA LUNDA KYRKA 1:1 - husnr 1, LUNDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Lunda kyrka (akt.), LUNDA KYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Interiört är kyrkans väggar och valv vitkalkade, några muralmålningar tycks aldrig ha funnits. Kyrkans golv är lagda med tegel i långhusets mittgång, sakristia och vapenhus samt trägolv i bänkkvarter och kalksten med inlagda äldre gravhällar i koret.

Den låga ingången till sakristian har en fyrsprångig omfattning och den järnbeslagna dörren har dekorativa medeltida beslag. Till kyrkans övriga medeltida föremål hör dopfunten i kalksten med ornerad cuppa och fot med skulpterade huvuden samt uttömningshål. Dopfunten är utförd av den anonyme gotländske stenmästaren Calcarius och dateras till 1200-talets mitt.

Till 1700-talets inredning hör 1717-års läktarbarriär samt altaruppsatsen i lantlig senbarock från 1740 och den samtida bänkinredningen.

Predikstolen, skänkt år 1806, är ritad av C.W. Palmroth i tidstypisk empirestil.
Orgelfasaden är från år 1897 då en interiör restaurering ägde rum. Läktaren är samtida med orgelfasaden men med användande av 1717-års barriär.

Vid en restaurering år 1937 togs inredningens ursprungliga färgsättning fram och en ny altarring tillverkades. Till det sena 1900-talets förändringar hör det år 1998 nya altaret.