Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND STÅNGBY 30:1 - husnr 1, STÅNGBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Stångby kyrka (akt.), STÅNGBY KYRKA (akt.)
2015-03
Interiörbeskrivning
Kyrkan nås från västportalen som leder in i vapenhuset i tornets bottenvåning. Längst den södra väggmuren löper en trätrappa upp till en läktare med orgelrum och därifrån vidare till tornets övre våningar. Läktarbarriären som vetter åt väster är bemålad med ett rundbågigt mönster i grå toner. Bemålningen upptäcktes vid restaureringen 2008 och retuscherades då med äggoljetempera.

En glasad parsvängdörr för besökaren vidare in i förstugan som är belägen under orgelläktaren från Wåhlins restaurering 1913. En motsvarande pardörr leder in i långhuset som består av tre valvtravéer. Orgelfasaden fyller i det närmaste hela den västra travéns västra valvkappa. Läktaren är delad i bänkkvarterens bakersta partier och skärmas av med barriärer av tunna, svarvade balusterdockor som målats i en grå kulör med förgyllda detaljer. På den norra delen av läktaren står spelbordet. På den södra står en grupp trästolar, vilka målats i samma kulör som läktaren. På mittgångens respektive sidor finns slutna bänkkvarterkvarter, vilka bevarats sedan Scholanders restaurering 1870. I den östra travéns södra del står predikstolen och i dess norra står dopfunten och dopaltaret.

Altaret och altaruppsatsen är placerade innanför den halvrunda altarringen i koret. De blyinfattade glasen i korets södra och norra fönster förser rummet med färgat ljus. Sakristian är inrymd i absiden och skiljs genom altaruppsatsen av från koret.

Tornet och vindarna nås från trappan i vapenhuset. I tornrummet ovanför orgelläktaren finns en äldre klockringningsapparat. Här förvaras även en del äldre föremål såsom ett par skåp och ett bord. Den kraftiga klockbocken av furu återfinns på klockvåningen i klockrummet ovanför tornrummet.

Inredning och inventarier

Altaret är murat i vitslammat tegel och härrör från Torsten Leon Nilssons restaurering 1966. Upptill vilar en skiva av grå kalksten. Dopaltaret har en motsvarande utformning.

Altaruppsatsen är av additionstyp och är placerad på altaret. Uppsatsen tillverkades under sent 1500-tal och består av sex tavlor fördelade på två rader. Sidorna är försedda med förgyllda voluter. Mellan tavlorna står kannelerade kolonner med korintiska kapitäl. Ursprungligen var tavlorna försedda med bibelspråk. De nuvarande målerierna tillkom troligen 1729. Altaruppsatsen avslutas upptill av ett överstycke bestående av två voluter och en rocailler.

Bänkinredningen ritades av Scholander 1869 och utgörs av slutna kvarter. Bänkarna är målade i grått och vitt med detaljer i guld.

Predikstolen tillverkades i ek på 1630-talet och är placerad på ett vitputsat fundament. Korgens fyra fyllningar delas in av skulpturer föreställande tron, hoppet och kärleken. Fyllningarna är dekorerade med snidade reliefer. Den polykroma bemålningen härrör sannolikt från 1731.

Dopfunten tillkom vid Wåhlins restaurering 1913 och är tillverkad i sandsten. Den hexagonala cuppan är relativt grund och vilar på ett skaft som profilerats med vriden kannelering. Basen är profilerad och är kvadratisk nertill.

Orgelfasaden är tredelad och har en klassicistisk utformning där det mittersta partiet kröns av en fronton. Fasaden har synliga pipor av silvermålad zink och är i övrigt målad med en grå botten med detaljer i guld och i rött. Orgeln tillverkades Mårtenssons orgelfabrik i Lund 1969 och har 11 stämmor fördelade på två manualer och pedal.

Den stora kyrkklockan av malm och gjöts om senast 1736. Klockan har en dekor av akantusblad och textfält på mantelns respektive sidor.

Den lilla kyrkklockan gjöts hos Bergholtz i Stockholm 1907. Klockan är tillverkad i malm och är dekorerad med flätverk och bladbårder samt ett textfält med orden Soli deo gloria.


Övrigt
Tympanonstenen som satt som dörröverstycke ovan huvudentrén fram till Scholanders restaurering 1870 tillverkades i sandsten på 1100-talet. Reliefen föreställer ett lejon som slukar en man. Hälften av mannen befinner sig redan nere i lejonets gap. Stenen förvaras på Lunds historiska museum.

Kalken av silver har en sexdelad fot och en rund cuppa. Foten tillverkades 1587 och fäster i cuppan från 1880-talet. Övergången markeras med en förgylld bladdekoration.

Mässhaken i svart sammet syddes på 1600-talet. Ryggsidan är dekorerad med ett latinskt kors i silver och på framsidan finns bårder av silvertyg som bildar ett gaffelkors. Fodret är av grått siden.

Dopfatet av punsad mässing är från 1600-talet. Botten är dekorerad med en stegrande enhörning.