Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND VALLKÄRRA 23:1 - husnr 1, VALLKÄRRA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VALLKÄRRA KYRKA (akt.)
2015-05
Interiörbeskrivning
Kyrkan nås från huvudentrén i tornets västra fasad. Vapenhuset är relativt litet då det förminskades på 1400- eller 1500-talet då väggen mot torntrappas murades upp. Rummets kryssvalv är det enda av sitt slag som bevarats sedan medeltiden. Valvribborna vilar på knippepilastrar med profilerade kapitäl. Utöver entrédörren finns tre ekdörrar i rummet: en mindre förrådsdörr mot norr, en dörr till trappan till tornets andra våning och läktaren samt en pardörr som leder in till kyrkorummet.

Långhuset har en rektangulär planform och är välvt med ett tunnvalv av betong. Ovanför ingången från vapenhuset finns orgelläktaren som vilar på fyra konsoler. Läktaren är tillverkad i ek med detaljer i grönt, rött och guld. På mittgångens respektive sidor finns de öppna bänkarna som tillkom vid Wåhlins restaurering 1907. I mittgången finns äldre galler som hört till det tidigare kalorifersystemet som installerades vid samma tidpunkt som bänkarna. Kyrkans äldre altaruppsats från 1500-talet är upphängd i mitten på triumfbågväggen. Predikstolen från samma århundrade är placerad i långhusets sydöstra hörn. Tvärskeppen förbinds med kyrkorummet genom stora runda valv. Valvbågarna vilar på kolonner av granit med kapitäl av sandsten och i mötet med väggarna på pilastrar med kapitäl av dekorativt huggen sandsten.

Det norra tvärskeppet upptas till ena hälften av tvärställda bänkar och till andra hälften av den orgel som tillkom vid Torsten Leon Nilssons ombyggnad 1963. I den östra delen av det södra tvärskeppet finns ett dopkapell. I dess västra del står bänkar på samma sätt som i det norra tvärskeppet. Båda tvärskeppen är välvda med kryssvalv i betong, vilka saknar ribbor.

Koret är beläget på en nivå två trappsteg högre än det övriga kyrkorummet. Likt långhuset är koret välvt med ett tunnvalv i betong. I den södra muren finns ett blyinfattat fönster och i den norra en dörr som leder in till sakristian. Fönstrets motiv föreställer tre rosor och är i huvudsak utfört i grönt och rött katedralglas. Absidens ursprungliga hjälmvalv av gråsten är vitputsat. I den östra muren där det före restaureringen 1907 satt en dörr återfinns nu ett mindre fönster ovanför det murade altaret.

Mellan tornets bottenvåning och klockvåningen finns ett mindre förrådsutrymme. Klockbocken är tillverkad i ek och består av tre sektioner. Samtliga takstolar härrör från ombyggnaden 1907 och är utförda som så kallade svenska takstolar.


Inredning och inventarier

Altaret i absiden tillkom vid restaureringen 1907 och är tillverkat i kvaderhuggen sandsten med en kalkstenskiva upptill.

Altaruppsatsen är av additionstyp och är daterad till sent 1500-tal. Uppsatsen är indelad med fyra joniska engagerade kolonner som vilar på ett postament. Sidorna markeras med två voluter. Kolonnerna bär upp ett entablement på vilken ett överstycke vilar. Altaruppsatsen har sju tavlor målade av malmökonstnären Pehr Holbeck 1773.

Altarringen är genombruten och tillkom 1907. Det halvrunda skranket är tillverkat i mörkbetsad ek med delvis förgyllda och grönmålade träsniderier. Knäfallet är klätt med gulgrönt linnetyg.

Bänkinredningen är tillverkad i ek som mörkbetsats och ritades av Theodor Wåhlin 1907. Bänkarna är öppna med raka gavlar ornerade med träsniderier, som i likhet med den övriga inredningen från samma tid delvis förgyllts eller målats i rött och grönt.

Predikstolen och tillhörande baldakin tillverkades 1591. Den polykromt bemålade femsidiga korgen delas in av korintiska kolonnetter, vars skaft är dekorerade med änglaansikten. I fälten står de fyra evangelisterna med sina respektive attribut. Baldakinen är åttkantig och dess undersida är indelad med lister. I dess mitt hänger en förgylld duva.

Dopfunten tillverkades i kolmårdsmarmor 1908 och formgavs av Theodor Wåhlin. Den runda cuppan är dekorerad med ros- och bladornament. Basen är fyrkantig och har en fot i form av en kolonnbas. Skaftet är dekorerat med vridna kanneleringar.

Orgelfasaden på läktaren är tillverkad i mörkt brunbetsad pommersk ek med detaljer i rött och grönt. Fasaden är uppdelad i tre partier med synliga pipor. Ovanför piporna finns friser utskurna i plåt föreställande stiliserade blommor. Fasaden byggdes 1907 och fick sin nuvarande placering på läktaren 1963 då kyrkans nya orgel tillkom.

Orgeln som finns placerad i den östra delen av den norra korsarmen ritades av Torsten Leon Nilsson och byggdes på Mårtenssons orgelfabrik i Lund 1963. Fasaden är utförd i ljus ek. Dess tre delar är fasade så att de lutar mot fasadens mitt. Orgeln har 13 stämmor fördelade på två manualer och pedal.

Den stora kyrkklockan tillverkades i malm 1804, och är dekorerad med växtfriser upptill och nertill. På klockans mitt finns ett textfält.

Den lilla kyrkklockan tillkom 1909 och är tillverkad i malm. Klockan är dekorerad med lyror, lagerkransar, femuddiga stjärnor och blomstergirlander. I mitten på klockan återfinns en inskription samt det allseende ögat omgivet av strålglans.

En mässhake från 1600-talet i mönstrad röd sammet finns deponerad hos Lunds universitets
historiska museum.

Paten daterad till 1476 dekorerad med Agnus Dei, (guds lamm med segerfanan) och en fyrklöver.