Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIGTUNA VALSTA 3:28 - husnr 2, VALSTA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Valsta kyrka (akt.)
2004-06
Interiörbeskrivning
Huvudentrén leder in till vapenhuset flankerat av sakristia i norr och väntrum i söder. Vapenhuset, sakristia och väntrum är inredda med kalkstensgolv med en tegelfris längst med väggarna. Vapenhusets väggar är bara tegelväggar medan sakristian och väntrummets väggar är slammade i vitt. Taken består av svagt laserade brädor.

I sakristian finns ett fast murat vitslammat altare med kalkstensskiva och en piscina inmurad i väggen med tegelomfattning. Rummets ursprungliga inredning med Carl Malmsten möbler har bytts ut mot modern inredning.

Genom vapenhusets småspröjsade ekportar kommer man in i det treskeppiga kyrkorummet. Rummet har kalkstensgolv med tegelfris längs väggarna, vitslammade tegelväggar med tegelbröstning och tak av svagt laserade brädor. Det treskeppiga kyrkorummet indelas av två fyrsidiga vitslammade tegelpelare. Ljusinsläpp sker genom kvadratiska fönster utan spröjsning med fasade, vitslammade nischer.

Koret i öst är rakavslutat men något smalare och med högre takhöjd än den övriga byggnaden. Ljusinsläpp till koret sker genom ett kvadratiskt ospröjsat fönter i sydmuren. Fokus är korets altartavla, en triptyk i olja av konstnären Åke Westin. De tre motiven utgörs av ”Jesus som talar till folket vid Gennesarets strand”, ”Dopet” och ”Meditation”. Ursprungligen utgjordes altartavlan av en gobeläng tillverkad av Maja Bernmark till kyrkans invigning. Gobelängen kallad ”Blommande kors” hänger nu på norra långhusväggen. En dominerande plats tar även det stora kalkstensaltaret. Korskranket utgörs av ett enkelt järnräcke vars överliggare är klätt med skinn och skinnklätt knäfall.

Valstakyrkan planerades från början som en ekumenisk kyrka d v s en samkristen kyrka där även andra kristna samfund skulle kunna fira gudstjänst. Därför är kyrkan byggd med en dopgrav för vuxendop. Den nedsänkta dopgraven i korpodiet är tillverkad av marmor och stängs med luckor täckt av en matta.

Till den ursprungliga fasta inredningen hör bänkkvarteren av ek samt takarmaturen som utgörs av ekställningar med frostade glas.

En fyrsidig dopfunt av kalksten med fasade hörn står uppställd i det södra sidoskeppet som används till s k lillkyrka vid mindre samlingar. En ursprunglig predikstol vid kyrkans södra pelare har tagits bort.

Orgeln tillverkades år 1982 av Grönlunds orgelbyggeri och står uppställd vid norra långhusmuren.

Under koret ligger en souterrängvåning inredd för diakoniverksamhet under 1980-talet.