Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIGTUNA VIDBO PRÄSTGÅRD 3:1 - husnr 1, VIDBO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Vidbo kyrka (akt.), VIDBO KYRKA (akt.)
2004-04
Interiörbeskrivning
Samtidigt som koret förlängdes valvslogs kyrkan och fick kalkmålade väggar och valv. Det ursprungliga långhuset och 1400-talskoret har ribbvalv medan den främre delen av långhuset, det ursprungliga koret, är tunnvälvt. Kalkmålningarna tillhör den s k Ärentunagruppen och dateras till 1400-talets mitt. I kyrkans två västliga travéer togs kalkmålningarna fram år 1933.. I övrigt är kyrkans väggar och valv vitkalkade.

Till kyrkans bevarade medeltida föremål hör tre träskulpturer som är rester från ett tidigt 1400-tals altarskåp vidare samtliga träskulpturer från ett senare 1400-tals altarskåp samt ett gotiskt triumfkrucifix.

De skurna bänkdörrarna från 1600-talet användes när bänkarna gjordes nya år 1768. Till 1700-talsinredningen hör även läktaren och orgelfasaden. Till orgelns ursprungliga utsmyckning hör den träskulptur som nu är placerad på läktarbarriären.

Predikstolen, altarringen och altaruppsatsen är tillkomna i ett sammanhang år 1862. Altaruppsatsen sattes ihop av delar av äldre inredningsdetaljer, bl a delar från 1700-talets altarpredikstol. En relief i trä uppsatt på södra långhusväggen är också en rest av den tidigare altarpredikstolen. Den fasta inredningen är hållen i gråblå marmoreringsmålning.

Till kyrkans moderna tillägg hör dopfunten av huggen sten från 1960-talet.