Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIGTUNA HAGA KYRKA 1:1 - husnr 1, HAGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Haga kyrka (akt.), HAGA KYRKA (akt.)
2003-08
Interiörbeskrivning
De äldsta inventarierna är en romansk dopfunt av sandsten och ett rökelsekar, båda daterade till 1200-tal och äldre än den nuvarande kyrkan. Vid 1400-talets slut får kyrkan sitt högaltarskåp. Sedan 1930-talet är det åter placerat i koret.

Under prosten Olaus Tibelius tid som församlingens kyrkoherde 1752-76, vars porträtt hänger i sakristian, anskaffas nytt altare, altarring och altarprydnad samt predikstol och timglas. Predikstol bekostas av församlingen och tillverkas av bildhuggaren Magnus Granlund. Ljusplåtar inskaffas. Kyrkan får ny, sluten bänkinredning och delar av bänkinredningen från 1600-talet sparas.

På 1780-talet genomgår kyrkan en reparation. Det medeltida vapenhuset rivs och kyrkans ingång flyttas till ny portal i väster. Även sakristian repareras och får ett nytt fönster i norr. Orgelläktaren byggs i väster och tegelgolv läggs i kyrkan. Under samma århundrade tillkommer två gravstenar i korgolvet, den ena över ägaren till Torslunda gård.

1831 restaureras kyrkan åter.

År 1932 genomgår kyrkan en invändig restaurering under ledning av arkitekt Erik Fant. De n innebär en viss återgång till en äldre karaktär där det medeltida altarskåpet med predella åter placeras mot korets östvägg och två nytillverkade pyramider, efter förebild från 1700-talet, placeras på bänkskärmar mot koret. Fönster i koret får antikglas. Bänkarna görs bekvämare. Pardörren mellan långhus och vapenhus tillkommer och även trappan i vapenhuset. Elektricitet installeras i kyrkan.

1970 tas nuvarande orgeln i bruk, byggd 1968 för Mariakyrkan i Sigtuna.

1975 görs en omfattande invändig restaurering även den under ledning av arkitekt Jerk Alton. All puts på väggar och valv knackas ner. Inredning och inventarier renoveras. Altarskåpet konserveras av konservator Gösta Lindström. Dekormålningen med blommor mot ljus bakgrund på läktarbarriären och äldre målning i predikstolstaket tas fram. Altare och altarskåp sänks. Inredningen får en ljusare färgställning som svarar mot äldre, framtagna färgprover.