Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÖDERHAMN SÖDERALA PRÄSTBORD 2:1 - husnr 1, SÖDERALA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Söderala kyrka (akt.), SÖDERALA KYRKA (akt.)
2007-09
Interiörbeskrivning

Det centrala valvet över korsmitten är av ett ovanligt slag, ett ribblöst kryssvalv murat av gråsten. Koret och transepten har tunnvalv av gråsten och sandsten, sannolikt samtida med övriga kyrkans byggnadstid. Långhuset har nu ribbkryssvalv av tegel, vilka troligtvis tillkom på 1400-talet. Det finns spår som tyder på att man tidigare haft öppen takstol av trä.
Valven är täckta med kalkmålningar som antagligen tillkom omkring år 1500. Dessa togs fram i samband med 1903-04 års restaurering och blev då delvis kraftigt förändrade. Vissa delar övermålades helt med nya framställningar, då originalen ansågs stötande Även omfattande retuscheringar gjordes. Valvmålningarna utmärker sig från andra målningar i landet. Det är ovanliga framställningar och de skiljer sig stilmässigt och ikonografiskt från övriga målningar. De har ett högt konst- och kulturhistoriskt värde trots de stora ingreppen.

Altaret är ett enkelt stenaltare som omramas av en altarring av trä. Bakom altaret finns korutsmyckningen ”vinträdet” av Ivan Jacobsson, en relief i trä med inläggningar i guld och platina. På en träbjälke över koret vilar triumfkrucifixet som antagligen är från tiden runt 1500. Det rengjordes, färgkompletterades och sattes på sin nuvarande plats 1963. Predikstolen tillkom även den på 1960-talet och är en rak och enkel konstruktion. Den är blå med detaljer i guld. I den norra korsarmen finns orgeln som även den är ritad av Lundberg och byggd av Åkerman och Lund i Knivsta. Den är målad i samma blåa kulör som predikstolen. Bakom orgeln finns en glasmålning som tidigare var placerad i korets sydfönster. Den gjordes 1936 av Ernst Söderberg. Bänkarna som är grönbetsade och trävita med höga gavlar ersatte under 1960-talet de äldre bänkarna. Lundberg är en omdiskuterad arkitekt som har varit med vid flera kyrkorestaureringar i Sverige, en hel del av de kyrkorna blev kraftigt omgestaltade. Söderala kyrka är en av de som Erik Lundberg tydligt satt sin prägel på och idag är Lundbergs arbete restaureringsideologiskt intressant.