Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÖDERHAMN NORRALA PRÄSTBOL 2:1 - husnr 1, NORRALA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Norrala kyrka (akt.), NORRALA KYRKA (akt.)
2006-05
Interiörbeskrivning
Norrala kyrka är en fullt genomförd empirekyrka med sträng symmetri och ett kyrkorum som karaktäriseras av ljus och rymd. I plan är det en salkyrka, rektangulär med lika bredd på långhuset och det rakt avslutade koret. I öster är sakristian centralt placerad med ingång bakom altaret. Entréer finns i tornet och i söder, mitt på långhusväggen. Gångar till bänkkvarteren leder längs murarna och i mitten, med en korsgång mitt för södra entrén, vilket gör att de öppna bänkarna bildar fyra kvarter. Bänkinredningen är återhållsam med raka gavlar endast dekorerade med skurna speglar och överliggare i en klart blå färg. Kyrkorummets tak är tunnvälvt och väggarna är liksom valvet putsade och avfärgade vita, med en taklist i mötet dem emellan. Höga rundbågiga fönster i djupa nischer bryter de i övrigt släta och odekorerade väggarna. Södra entrén har dubbeldörrar och ett i putsen markerat överstycke i höjd med fönsternischerna. På norra sidan, mitt emot entrén, finns en nisch med ett litet Mariaaltare och en väv med livets träd. Här fanns till renoveringen 1902 en entré liknande den i söder. Denna sattes då igen och pannrummet byggdes, endast med ingång utifrån. Golvet av smala brädor är målat i ljust beige, upphöjt ett steg i koret. Koret domineras i övrigt av den stora altarpredikstolen, vilken flankeras av korbänkar i slutna kvarter. I söder står även en mindre kororgel av ofärgat trä. Korets målade fönster med duvan och fåret insattes vid restaureringen 1902 liksom de monokroma fönstren på långsidorna längst i öster.

Predikstolen är utformad som en upphöjd tempelgavel med altaret och den tresidiga, raka altarringen nedanför. Väggen bakom prästen är dekorerad med det allseende ögat i guld mot blå botten. På sidorna leder två målade balustrader upp mot predikstolen vilka ger illusionen att där finns trappor, vilket det inte gör. Vid foten av de båda balustraderna står en psalmtavla på en hög sockel. Hela arrangemanget är marmoreringsmålat i grå och bruna nyanser med dekorationer i guld.

Orgelläktaren med sitt utskjutande mittparti upptar hela kyrkans bredd, buren av fyrkantiga pelare. Underbyggnaden från 1972 skapade korridorer till de dubbla läktartrapporna, från vilka man även når toaletter, skötrum och förråd. På läktaren finns plats för kören medan fasta bänkar saknas. Den mäktiga orgeln upptar nästan 2/3 av läktarens bredd och når strax under valvets fulla höjd. De många synliga piporna inramas av en rikt dekorerad fasad accentuerad av fyra smala och höga sektioner krönta av förgyllda instrument i grupper. Fasadens mittenparti är förhöjt och avslutas uppåt av pipor i ett runt listverk flankerade av palmer. Färgsättningen går i grått med förgyllda dekorationer. Orgeln står fritt placerad med en gång mellan orgelhuset och västra muren. Via denna gång, som även hyser garderober och förrådsutrymmen, når man tornrummet. Detta rum är enkelt inrett med trägolv och vita putsade väggar, och här finns också trappan som leder vidare upp i tornet. Ljus kommer in från ett lunettfönster i väster samt de höga rundbågiga fönster i två våningar som delas med vapenhuset.

Ingången till tornet ligger lägre än kyrkorummet varför en trappa dem emellan upptar större delen av vapenhuset. Väggarna i rummet är putsade och avfärgade vita, golvet och trappan är belagda med grå kalksten, och taket är ett omålat trätak.
Färgsättningen av kyrkorummet domineras av en grå bas i olika nyanser på bänkar, läktare, orgel och fönster. Dekorativa fält med marmorerings- och stänkmålning finns på bänkarna, läktarpelarna och läktarskranket.

Till följd av predikstolens djup skapas en korridor med ingång till sakristian bakom det utdragna altaret. Sakristian ligger ett fåtal steg högre än koret och nås via en dörr med krysspanel. Rummet är kvadratiskt med ett högt slätt tak, putsade väggar och ett rundbågigt fönster i öster. Vägen upp till predikstolen går via en plåtbeklädd dörr bredvid dörren mot koret, och mellan dessa finns en nisch med en piscina. I den norra muren finns ett sakramentskåp och garderober vid den södra. Golvet är av trä och omålat, väggarna och taket vita, och snickerierna grå.

Pannrummet på norra långsidan fick sin funktion redan vid uppförandet 1902. Av den anledningen är rummet funktionellt inrett med gjutet golv och putsade tegelvalv mellan järnbalkar. Kulverten som tillbyggdes 1946 är gjord av formgjuten betong och de båda utrymmena innehåller idag värmeanläggningen.