Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄSTERÅS BJÖRKSTA PRÄSTGÅRD 2:2 - husnr 3, BJÖRKSTA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BJÖRKSTA KYRKA (akt.)
2004-09
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet omfattar långhusets fyra travéer, tre med kryssvalv och över koret med stjärnvalv, samt tornets bottenvåning med ett högre så kallat sturevalv. Putsen har slevdragen yta, med medeltida målning i de två östligare travéerna och ljusgrå avfärgning i de övriga. I torndelens golv ligger slipad kalksten från 1859-60, i övriga kyrkorummet sågade kalkstensplaner från 1954.

Längst fram i kyrkorummets norra sida står predikstolen från 1652, med avancerade träsniderier, vid restaurering 1953-54 rensade
från förgyllning och färg. Den slutna bänkinredningens gavlar och luckor är till sina äldsta delar från 1783, målade i grönaktigt grå nyans. Bänkryggar och -sitsar från 1954 är målade i grå nyans. På väggarna sitter lampetter, lokalt tillverkade 1954, med skärmar av lackat lamellträ.

Det samtida blockaltaret är av gjuten betong. Korfönstret är en efterbildning av ett medeltida trekopplat fönster, utfört med moderna material och en blåvit glasmosaik som präglas av 1950-talets estetik. I kyrkans övriga fönster är innerbågarna av oljad teak med blyinfattade gula antikglasrutor. Fönsterbänkarna av slipad kalksten är förhöjda för att radiatorer installerats dolda under dem.

Sakristian ligger tre steg under långhusets golvnivå och är täckt
av ett kryssvalv, vars ribbor har muralmålning. I golvet ligger sexkantigt tegel med lackad yta.