Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄSTERÅS DOMKYRKAN 1 - husnr 1, VÄSTERÅS DOMKYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄSTERÅS DOMKYRKA (akt.)
Interiörbeskrivning
Tornets interiör - generellt
Domkyrkotornet består i de två nedre våningsplan av vapenhus/förhall, en nordlig sidoutbyggnad med sakristia och arkiv och en sydlig med personallokaler och museum. Uppgångar till klockvåning, urverk och spira utgår från kyrkans norra sida och från domkyrkomuseet.

Vapenhuset/förhall
Innanför huvudingången i väster följer en förhall, täckt med två höga kryssvalv vars släta ytor är dekorerade med Agi Lindegrens/Edvard Bergs målningar, al secco från 1896-98. I golvet ligger polerade kalkstensplaner. Norra och södra väggarna är slammade och gråkalkade. Fyra trappsteg leder upp till en stor spetsbågig portal, murad i hårdbränt skånskt formtegel och smyckat med förgyllda linjer. I de två dörröppningarna mot kyrkorummet sitter oljade pardörrar med smidda handtag. Ovanför dörrarna finns ett rikt profilerat tegelmasverk som inramar blyinfattade glasmålningar.

Sakristian
I sidoutbyggnaden norr om förhallen ligger sakristian, med två låga, vitrappade stjärnvalv och lackat tegelgolv. Väggarna upptas till stor del av en skåpinredning som tillkom då sakristian iordningställdes 1958-61. På norra sidan är ett andaktsaltare, med det så kallade Lübeckerskåpet från 1400-talet uppställt på ett podium i trä.

Kommissionsrummet/Domkyrkoarkivet
I våningen ovanför sakristian är Domkyrkokommissionens rum och domkyrkans arkiv inrättat. Rummets två stjärnvalv är oputsade och väggarna slammade i gråvit nyans. Golvet är belagt med lackat tegel. Utmed västra väggen står bokskåp från 1958-61.

Personallokaler
Sidoutbyggnaden söder om förhallen är i bottenvåningen täckt med låga valv. Rummen här nyinreddes 1958-61 till personallokaler, sanitetsutrymmen och väntrum.

Domkyrkomuseet
I våningen ovanför personallokalerna finns ett museum, iordningställt 1958-61, med ett modernt betongvalv. Golven är belagda med lackad ekparkett. Äldre inventarier, korbänkar och en medeltida kyrkport finns utställda och här förvaras kyrkans silverskatt. I nästföljande våningar finns textilier utställda.

Kyrkorummets interiör - generellt
Kyrkorummet är indelat i fem välvda skepp. Mittskeppets valv är höga och vida, sidoskeppens smala och något lägre. De yttre sidoskeppen och koromgångens valv har samma höjd som sidoskeppens men är bredare. Större delen av ytorna täcks av en gråvitt kalkad puts som är slät på väggarna och ganska grov uppe i valven. I golven ligger grå kalksten, till övervägande delen stora planer i fallande längd med hyvlad yta, samt utspridda gravhällar. För belysningen svarar i första hand lampetter och ljuskronor av förgylld, driven kopparplåt.

Sedan en stor omgestaltning 1958-61, ledd av Erik Lundberg, är kyrkorummet indelat i olika, lätt urskiljbara ”rum”. Beskrivningen som följer har därför delats upp i flera avsnitt.

Orgelläktaren
I västra änden är orgelläktaren som i huvudsak fått behålla utseendet den fick vid dess färdigställande 1898. De tre kryssvalven är dekorerade med målningar av Agi Lindegren och mot kyrkorummet är en barriär skulpterad av skotsk sandsten och rosverk i gjuten betong. Orgelfasaden i utpräglad nygotik är av mörkt laserad furu med förgyllda faser och sniderier. På orgelläktarens västra sida, mot trappuppgången från vapenhuset, finns frilagda medeltida murverk med rundbågsfriser.

Västra delen – ”Folkungakyrkan”, bröllops- och dopkapell
Kyrkorummets västra del, mellan läktaren och tvärgången, är relativt mörk genom att fönstren här försetts med färgrika glasmålningar; modernistiskt nonfigurativa på norrsidan och med mer gängse bibliska motiv på den södra. Över mittskeppets tre travéer är vida kryssvalv, varav ett har kvar rester av ursprunglig dekorativ målning från 1460-talet. Valvets pelare har nedtill sina tegelmurar frilagda och det röda tas även upp i golvet som här är belagt med röd Älvdalssandsten. Valvbågarna har en stenfärgad kvadermålning, avsedd att återge medeltidens kilstensmurar.

I södra sidoskeppet, med kryssvalv från 1856-61, finns en dopplats omsluten med ett genombrutet träskrank som innesluter en hög dopfunt med lock. Över norra sidoskeppet - endast genomgång - är medeltida stjärnvalv kvar, två med rester av dekorativa kalkmålningar.

Det yttre sidoskeppet i norr, med individuellt formade stjärnvalv från 1856-61, upptas av ett andaktskapell - ”apostlakapellet” - med öppna bänkrader, kvar från 1856-61, målade med blånande svart oljefärg. I fonden är det så kallade apostlaskåpet, tillverkat i Brüssel omkring 1500, med flygeldörrar, uppställt på ett murat altare från 1700-talet. Framför är ett genombrutet knäfall av mörkbetsat trä, tillverkat 1958-61.

Det yttre sidoskeppet i söder, med kryssvalv från 1856-61, har ett kapell avsett för dop, försett med en dopfunt i brons. Vid sidan av kalkstensgolvet finns två mindre avsnitt med åttasidigt och mindre fyrsidigt 1800-talstegel, lagt i mönster. Längst fram är Mariaskåpet, ett altarskåp tillverkat omkring 1510 i Antwerpen, på podium murat 1958-61. Åhörarbänkarna är likadana som i bröllopskapellet, men dessutom finns utmed södra väggen mörkt fernissade f d korbänkar, prydda med sniderier. På väggytorna ovanför finns rester av medeltida dekorationsmålningar.

Tvärgången
Kyrkorummets östra och västra delar åtskiljs av en bred tvärgång som går mellan norra och södra ingångarna, med valv som nyslogs 1856-61. Södra ingångens vindfång är lådformigt, med beklädnad av kalkad ek. Norra sidans vindfång har dekorerats med marmorerade kolonner och en läktarbröstning från 1630.

Östra delen – församlingskyrkan
Framför nyss beskrivna tvärgång är kyrkorummet avsevärt ljusare, upplyst av de höga fönstren som här har klara, stora rutor i de inre bågarna. Denna del av kyrkan täcks genomgående av stjärnvalv, till stor del murade på nytt 1856-61 och vid senaste rengöringen 2004 laverade i en ljus grågul nyans. Mitt- och sidoskeppens bänkinredning är öppen, med rätvinkliga gavlar, struken med matt, koboltblå tempera. Vid mittskeppets främre södra pelare finns predikstolen, med ett tegelrött podium och därpå en barriär av grönglaserad chamotte

I de yttre sidoskeppen ligger golven två steg högre. Bänkarna här har placerats i kyrkans längdriktning och betsats i teakfärg med förgyllda detaljer. Likadant färgsatt är norrsidans läktare och orgelfasad. Orgeln från 1961 kommer från Fredriksborg orgelbyggeri i Hillerød, Danmark.


Koret och koromgången
Korets golv ligger tre steg högre och är belagt med kalksten från 1800-talets förra hälft, avsevärt mer patinerat än golven i övriga kyrkan. Centralt är altaret med det stora Stureskåpet, ett Antwerpenarbete från 1516. Framförvarande tegelaltare nybyggdes 1958-61, med en profilering som skall symbolisera de till bön knäppta händerna. Altarskivan är av Älvdalssandsten. Korets centrala betydelse accentueras av att de fyra inramande valvpelarna har sina tegelmurar frilagda.

Mellan koret och bakomvarande koromgången finns smäckra smidesgaller uppsatta, en lätt men markant avgränsning mot koromgången.