Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄSTERÅS TORTUNA PRÄSTGÅRD 1:9 - husnr 1, TORTUNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TORTUNA KYRKA (akt.)
2004-10
Interiörbeskrivning
Inträde sker normalt genom tornets vapenhus, som har kalkstensgolv, vitrappade väggar och tak av handhyvlad, idag omålad panel. På ömse sidor om passagen leder raka, breda trappor upp mot orgelläktaren och tornets övre våningar.

Kyrkorummet är enskeppigt, täckt med tre stjärnvalv som troligen bemålades vid 1500-talets början av en okänd mästare. Valvmålningarna har aldrig varit överkalkade och är därför bevarade i ovanligt stor utsträckning. Mer fragmentariska är väggarnas målningar som skadats av överkalkningar, större putslagningar och ändrad fönsterindelning. Vid sidan av medeltida måleri finns på norra sidan rester av en draperimålning från 1600-talet.

Predikstolen från 1641 med tillhörande ljudtak, försedd med rika sniderier, är placerad mitt på långhusets norra sida. Altare, altarring och altarprydnad är alla tillkomna 1791. Altaret i trä har blåmarmorerade ytor, altarringen är sluten, med brunmarmorerade speglar och grå ramstycken. Som altartavla tjänar korfönstrets glasmålning, skapad av Per Månsson 1934.

Läktaren från mitten av 1800-talet står på fyrkantiga, marmorerade pelare och har en ljusgrön barriär med förgyllda sniderier. Den samtida orgelfasaden går i samma stil. På norra sidan, inbyggd i valvpelaren, leder en murad trappa upp till kyrkvinden.

Kyrkorummets nyare inredning är till största delen tillkommen vid den senaste stora omgestaltningen 1932, ledd av arkitekt Arre Essén. Då fick fönstren nuvarande inre bågar med grön- och rödtonat nyantikglas i blyinfattning. Även bänkinredningen på fernissat brädgolv byggdes då, bestående av öppna rader med rektangulära gavlar. Dess ytor är syrabetsade och inramade med bruna och mörkt gröna lister. I gångar och kor ligger golv av kvadratiska bruna och grå kalkstensplattor, förmodligen från 1860-talet fast omlagda på betongplatta 1932.

Sakristian är täckt med ett vitkalkat kryssvalv och har ett fernissat brädgolv som lades 1932 ovanpå ett äldre. I hörnet mot nordväst finns en gammal öppen eldstad som inte längre används. Rummet upptas idag till stor del av förvaringsmöbler, byggda 1932 och 2004. Under sakristian finns ett litet murat källarrum, tidigare använt för att lagra vin.