Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ARBOGA STURESTADEN 3:5 - husnr 1, SANKT NICOLAI KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANKT NICOLAI KYRKA (akt.)
2006-02
Interiörbeskrivning
Vapenhuset täcks av ett plant trätak av handhyvlade bräder, målade med oljefärg. Gravhällar upptar norra och södra väggarna. Ett glasat dörrparti från 1994-95 leder vidare inåt.

Kyrkorummet är indelat i mitt- och sidoskepp, avdelade med sex fristående pelare. Över mittskeppet har tre stjärnvalv slagits med grovt murade ribbor, mer avancerade former i de två främre. Sidoskeppens valv är något lägre. Koret täcks av ett så kallat klostervalv. Fragment av medeltida muralmålningar, i ljust gröna och mörkröda nyanser, har restaurerats i södra sidoskeppets främsta travé och i det västligaste valvet. Fönstrens inre bågar tillverkades 1951 av stål och valsat glas. Golvets utseende varierar: De kvadratiska gråbruna kalkstensplattorna söder om högkoret är från 1800-talet. I mittgång och sidogångar ligger polerade kalkstensplattor av klinkerstorlek – lagda 1904-05 – i bänkkvarteren och i norra sidoskeppet ligger oljade brädgolv. Tre gravhällar ligger kvar i koret.

Bänkinredningen är sluten, med fasader av grått laserade ramstycken, fyllningar marmorerade i ljust ockragul och rödockra nyans, samt förgyllda ramlister. Bänkarna innanför är målade i en kraftig, röd nyans. En predikstol från 1788 sitter infäst på norra långväggen, med murad uppgång från sakristian. Korgen är fyrsidig, målad i en grågrön nyans, ”pärlfärg”, smyckad med rikt förgyllda bildhuggeriarbeten.
Läktaren i väster ligger helt inom kyrkorummet, med uppgång från sidan. Läktarpelare, barriär och orgelfasad från 1862 går i nygotik, målad i grågrön nyans med förgyllda faser. Bakom läktaren är en spetsbågig valvöppning mot det tunnvälvda tornrummet ovanför vapenhuset.

Norra sidoskeppets bakre del avskärmas av ett rikt dekorerat skrank från 1628, ursprungligen ett korskrank. Framför iordningställdes 1994-95 ett sidokapell med lösa stolar och ett litet altarbord i trä. I södra sidoskeppet är en kororgel, invigd 1970, med lackat orgelskåp.

Koret i öster och Posses gravkor i sydost ligger tre steg ovanför övriga kyrkorummet. En spegelindelad och grönmarmorerad altarring av trä har byggts runt ett murat altare som är podium för ett stort, medeltida altarskåp. Gravkoret inramas av ett högt, svartmålat järnräcke. Utrymmet används sedan 1995 som utställningslokal.

På korets norra sida leder en spetsbågig muröppning mot sakristian. Dörren dit är av trä, indelad med åtta fyllningar, målad i ockragul nyans. Sakristian täcks av ett flackt kryssvalv med svagt avtecknade ribbor. Golvet består av oljade bräder och i östra väggen sitter ett gallerförsett fönster. En trappa av stål leder ner till en tunnvälvd källare, byggd som panncentral 1904-05, numera personalrum.