Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ARBOGA MEDÅKERS KYRKA 1:1 - husnr 1, MEDÅKERS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MEDÅKERS KYRKA (akt.)
2004-06
Interiörbeskrivning
Över kyrkorummet är fem stjärnvalv slagna, fyra med enkel stråldekoration och över koret en mer avancerad med tre valvstrålar från varje sidostöd och svagt tecknade gubbansikten i gördelbågarna. Mittskeppets valv vilar på kraftiga pelare medan sidoskeppets är förankrade i ytterväggarna. Ytorna är vitkalkade och odekorerade, frånsett ett invigningskors i koret och en sexbladig ros i sidoskeppets östligaste valv. Golven i kor, mittgång och norra sidoskeppet består av polerad brun och grå kalksten. Mittskeppets bänkinredning, byggd 1947 på fernissade brädgolv, är till större delen öppen och har rektangulära gavlar. De främsta två raderna är slutna, med luckor från 1682 och skärmar rekonstruerade i anslutning till dessa.

En fristående pelare skiljer mittskeppet från norra sidoskeppet, sedan 1998 använt för mer informella sammankomster och därför inrett med lösa bord och stolar. I sidoskeppets främre del är kyrkans dopplats och där hänger ett medeltida altarskåp med träskulpturer i två register, mot en förgylld bakgrund och snidat ramverk.

Koret ligger två steg ovanför kyrkorummet. Altaret är sedan 1653 murat intill väggen, men blev 1764 överbyggt med den nuvarande altaruppsatsen i barockstil. Den är blåmarmorerad och prydd med förgyllda bildhuggeriarbeten. Framförvarande altarring är femsidig, sluten och spegelindelad. I de två korfönstren på ömse sidor om altaret finns glasmålningar från 1902 med framställningar av Moses och Den gode Herden.

Läktaren har spegelindelad barriär och orgelfasad i nygotisk stil, den senare byggd 1889. Spegelindelningen och nuvarande blå marmorering gjordes 1947, med altaruppsatsens som förlaga.

Sakristian i norr är täckt med ett murat tunnvalv och dess golv belagt med Höganäsklinker. Ett litet andaktsaltare har anordnats i muren till en kakelugn som inte längre används.

Trappan i tornet är tegelmurad längst ner, annars bara en öppen lejdare i trä. Gråstensmurarna är genomgående oputsade och bjälklagen av rundtimmer. Ett murgenombrott leder till långhusets vind, där rester av medeltida målningar kan besiktigas på den östra gavelmuren.