Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÖDERHAMN SKÄRGÅRDEN 2:90 - husnr 4, STORJUNGFRUNS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

Storjungfruns kapell (akt.), STORJUNGFRUNS KAPELL (akt.)
2007-09
Interiörbeskrivning
Kapellets interiör utgörs av ett enda rum utan vapenhus. Ovanpå ett äldre trägolv av mycket kraftiga kluvna stockar ligger nyare trägolv, delvis i två lager. I mittgången, bänkkvarteren och koret ligger ett smalt obehandlat trägolv, i koret och bänkkvarteren något upphöjt. I korbänkarna och ingången till predikstolen ligger dock ett äldre bredare trägolv. På de bilade timmerväggarna under fönsterhöjd finns en äldre draperimålning i svart och vit kulör. Draperimålningen avslutas med en horisontell bred list och ovanför denna är väggarna klädda med en bred spontad panel med en liten profilering. Denna är målad under 1960-talet i gråblå kulör. Mot öster och väster avdelas väggarna med en horisontell profilerad list i marinblå kulör. Innertaket, som har en ovanlig svängd bågform, är inklätt med en vitmålad pärlspontspanel. Långsidornas blyspröjsade fönster har äldre vitmålade fönsterfoder, medan det stora korfönstret, som bjuder kapellbesökarna en intagande vy mot det lilla fyrsamhället, är försett med modernare fönsterfoder, vilka liknar de äldre. Portens insida är målad i grå kulör.

På var sida om den breda mittgången finns sju bänkar med numrerade bänkdörrar och utanpåliggande utsirade gångjärn. På var dörr finns en marmorerad spegel i grå och vit kulör medan bänkinredningen huvudsakligen är målad i grå ton. Sittbänkarna och de kraftiga fotstöden är obehandlade, medan ryggstöden är grå. Troligen har bänkinredningen inte målats sedan 1790-talet, även om mindre renoveringar inte kan uteslutas. På de främsta bänkarnas bänkskärmar sitter ett lågt genombrutet gråmålat gallerverk i trä som markerar skillnaden mellan långhus och kor. Bänkskärmarna är även dekorerade mot koret med marmorerade speglar. Denna utformning återkommer även på korbänkarna som sitter helt ihop med den övriga bänkinredningen och predikstolen respektive altaret, så att korets fria golvyta helt omgärdas av inredningen. Norr om altaret återfinns läsarplatsen, varifrån någon utsedd person läste kyrkliga texter när någon präst inte kunde närvara. Kapellets predikstol härstammar från Söderhamns stads första, sedermera av ryssarna nedbrända, kyrka och den kom till Storjungfrun 1690. Predikstolen har fem skulpterade sidor som är indelade i två rader med speglar. I den övre raden finns arkadbågar. Predikstolen avslutas med en kraftig profilerad list och ett stort bokstöd vänt mot församlingen. Vägen till predikstolen går via en dörr i korbänksinredningen samt fem trappsteg. Predikstolens räcke är illusionsmålat som ett vitmålat trappräcke med gulfärgad ledstång.

Altaret, som är sammanbyggt med östväggen och predikstolen består av ett rödmålat altarbord av trä med en målad törnekrans framtill som inramar bokstäverna IHS och upptill en målad vit spets samt ett rödmålat knäfall framför. På altaret, i höjd med östfönstret står ett krucifix med en utsirad plakett vid basen. Altarringen som har tre sidor och dörrar med speglar och marmoreringar är målad i grå ton. Framför altaret finns knäfall i trä i samma kulör som altaret.

Inuti byggnaden förvaras en rektangulär stenplatta i kalksten märkt 1675 vilken tidigare fungerat som solur utanför kapellet. Visaren i koppar ligger numer lös. Solur av denna modell är kända från flera kapell längs Hälsingekusten, men detta solur är det äldsta kända daterade. Exakt var soluret stått är inte känt.