Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FAGERSTA VÄSTERVÅLA KAPLANSGÅRD 1:1 - husnr 1, VÄSTERVÅLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄSTERVÅLA KYRKA (akt.)
2004-11
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet täcks av ett putsat tunnvalv som vilar på väggarnas pelare, i likhet med fasadernas utformade som pilastrar. Gesimser löper i fönsterbänkshöjd och i nivå med tunnvalvets bas. De olika fälten framhävs av färgsättningen i ljusa, varma toner, tillkommen vid en stor inre förnyelse 1989-90. Tunnvalvet har strukits med ljust himmelsblå KC-färg. Väggfälten under fönsterbänksnivå är grå, ovan är de målade med vit KC-färg bruten i ockranyans, medan fönsteromfattningarna och pilastrarna är vita. Fönstren har inre bågar med samma spröjsindelning som de yttre.

Även invändigt har väggarnas pelare utformats som pilastrar. De bär upp takstolskonstruktionen och avleder spänningarna från det tunnvalv som täcker kyrkorummet. Valvens, väggarnas och bänkinredningens nuvarande färgsättning i varma toner är ett verk av arkitekt Jerk Alton, som 1989-90 svarade för en omgestaltning av kyrkorummet. Predikstolen från 1647 är tillvaratagen från den tidigare träkyrkan. Detsamma gäller korets omfångsrika altaruppsats från 1715. Då nuvarande kyrka stod färdig 1893 blev altaruppsatsen ersatt med ett krucifix, men den återuppsattes 1926. Framförvarande altarring tillkom 1861, vid den sista stora upprustningen av föregående träkyrka. Altarringens form har ändrats 1937 och 1990. Dopplatsen till höger om altaret iordningställdes 1943, sedan en tidigare kamin tagits bort och ersatts med elektrisk uppvärmning


Genomgående ligger brädgolv strukna med olja som tillsatts vitt pigment för att ge skurgolvsutseende. Bänkarna är öppna, rödbruna på insidorna och med gavlar som marmorerats, förgyllts och målats med caput mortuum. Predikstolen längst fram i kyrkorummets norra sida har förbindelse med en uppgång från sakristian. Kyrkorummets belysning består av mässingslampetter och kompletterande kupor placerade över mittgångens mässingsljuskronor från 1700-talet.

Koret finns i en liten rundad absid med kupol, vars tunna ribbor är rödmålade. I de tre smala korfönstren sitter rutor av färgat glas. Läktaren över kyrkorummets västra del har en orgel från 1881 (Setterquist) utökad 1946, med gråmarmorerad fasad. Sedan 1990 finns läktarunderbyggnad för brudkammare och kapprum. Dörrsnickerierna är ådrade.

Sakristian norr om koret är knappt tilltagen. En järnklädd dörr leder in till utrymmet som är inrett med ett litet skrivbord och på västra sidan ett väggfast skåp. Snickerierna har liksom i kyrkorummet en distinkt färgsättning: lister strukna med grågrön lasyr och dörren målad med ”ekfärg”. På motstående sida om koret finns ett förråd.

Vapenhuset är en rak, oinredd passage med skurgolv och slätputsade, ockravita väggar. I södra sidans trappskrubb finns kyrkans elcentral. På väggen invid trapploppet sitter dels en minnesplatta från 1794 års tornbygge, dels predikstolens tidigare ryggstycke. I tornrummet en trappa upp finns sedan 1999 en bergvärmepump, inbyggd i ett skåp av panel som målats ljust ockragult för att harmoniera med angränsande putsade väggar. I tornrummet hänger också en ljuskrona från 1989-90, formgiven av Jerk Alton.