Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FAGERSTA VÄSTANFORS 11:61 - husnr 4, VÄSTANFORS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Västanfors kyrka (akt.), VÄSTANFORS KYRKA (akt.)
2005-01
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är ljust och omfångsrikt, upplyst av de stora rundbågiga fönstren som ursprungligen var enkla men sedan 1953 även har inre bågar. Långhuset täcks med ett tunnvälvt tak i trä som möter vägg med en kraftig list. Väggarna är sedan 1895 indelade med pilastrar, som utförts i puts och alltså saknar bärande funktion. Ett hjälmformigt kupolvalv är slaget över koret. På de öppna bänkraderna från 1895 sitter sedan 1953 rektangulära gavlar som ger en mer sluten karaktär.

Kyrkorummets mest ursprungliga, klassicistiska uttryck återfinns i absidens kor med marmorerat, förgyllt altare och monumental altarprydnad bestående av pilastrar och kolonner av korintisk ordning och rikt förgyllt entablement. Tavlan innanför denna omfattning målades 1873 av konstnären Mårten Eskil Vinge. Altaruppsatsen flankeras av högt placerad predikstol och herrskapsläktare, tillgängliga genom öppningar i muren. Båda var från början förgyllda och vitmålade men sedan 1895 har de istället mahognybruna ytor i kombination med förgyllningen som då gjordes ännu rikare. Framförvarande altarring med kolonnad i form av förgyllda palmer är också ursprunglig, fast 1988 delad i tre löstagbara sektioner. Södra läktarens orgelfasad från 1953, ritad av Erik Fant, anknyter till korets arkitektur, liksom läktarbarriären. I läktarens underbyggnader från 1988 finns WC, kapprum och väntrum.

Vid renovering 1988, ledd av arkitekt Jerk Alton, fick kyrkorummet en färgsättning som tillsammans med de samtidigt lagda brädgolven och uppsatt belysning skänkt en delvis ny prägel. Takens putsytor har med KC-färg målats skiftande himmelsblå, taklisten grå, väggarna i gulaktig nyans, pilastrarna vita med grå baser. Brädgolven är oljeimpregnerade och har med åren blivit alltmer lika skurgolv. Den av Alton formgivna belysningen består dels av mässingslampetter med cirkelrunda, böjda plattor, dels av ljuskronor med svängda armar och blomformiga lampsocklar.

Inträde till kyrkans två sakristior sker genom dörren på norra sidan om koret, markerad med ett förgyllt överstycke. Den nedre sakristian, som är arbetsrum och skrudkammare, har marmorerade väggar och en vitputsad, öppen eldstad. I den övre sakristian, museum, finns en ursprunglig kakelugn.