Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDINGÖ LIDINGÖ 9:147 - husnr 1, LIDINGÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LIDINGÖ KYRKA (akt.)
2007-01-01
Interiörbeskrivning
Från kyrkans entré i väster kommer man först in i ett mindre vapenhus med träinredning från 1950-talet. Väl inne i kyrkorummet kan man överblicka hela rummet som har prägel av sockenkyrka på landet. Väggarnas fältindelade målningar från 1600-talet togs fram vid restaureringen 1913. De kompletterades sparsamt och utrymmet mellan 1600-talsmålningarna och taket dekorerades med en jugendinspirerad fris av Allan Nordvall, som även gjorde målningar i det då nybyggda koret, överkalkade 1951, och triumfbågens mur. Golven i mittgången och koret är lagda med tegel på 1950-talet, medan golvytan i bänkkvarteren är täckt med ekparkett 2001.

Det något högre belägna koret byggdes 1913 med en rektangulär plan, smalare än långhuset och med rakt avslutad östmur. Ljuset kommer från två fönster i sydmuren. Altare och altartavla, utförd i rokokons anda, är skänkta till kyrkan i samband med renoveringen 1756. Altartavlan består av en ram med förgyllda och målade ornament och av en oljemålning på väv som visar Kristus på korset. Altaruppsatsen kröns av Gudsögat och en framställning av korslammet med segerfanan. Krucifixet på altaret är skänkt av Norra Lidingö kyrkliga syförening. I koret hänger en malmkrona från 1689 samt en replik från 2001 och på korväggen hänger ett par ljusplåtar i barock av försilvrad mässing. Ljusbäraren är utförd av Regina Klevehorn.


Som dopfunt används sedan 1770-talet en dopängel, skulpterad i trä och förgylld. Ängeln bär på sina uppsträckta händer en platta, formad som ett kapitäl, på vilket dopskålen placeras.
Predikstolen med tillhörande ljudtak är något yngre, från 1779, och ett typiskt arbete i gustaviansk stil utförd av Per Ljung (1743-1819). De förgyllda ornamenten kring korgen symboliserar lag och evangelium.

Öppen bänkinredning och rundad altarring anskaffades 1951, den senare ersatt 1989 av lösa knäfall, placerade i linje med kortrappan. Knäfallet är numera allt oftare undanställt. Belysningen med kristallkronor i mittgången kompletterades 1971 med glödlampsarmatur fäst på väggkonsoler.
Orgeln är byggd 1985 av Åkerman & Lund och består av 23 stämmor. Samtidigt med orgeln byggdes ny orgelfasad och läktarbarriär. Under läktaren hänger tre oljemålningar med bibliska motiv samtliga skänkta till kyrkan under 1800-talet.


Sakristian är uppförd i två våningar efter branden 1969. Övervåningen utgör den egentliga sakristian med textilskåp och förvaringsutrymmen medan bottenvåningen fungerar som samlingsrum.


Övriga inventarier
Av kyrkans textilier utmärker sig en mässhake av guldbrokad med blomstermotiv i silke och silver, skänkt av grevinnan Bielke på Frösvik 1697. Till ovanligheterna hör en komplett kyrkoskrud från 1781 med antependium och mässhake med tillhörande stola av röd- och vitrandigt siden med invävda blommor. Kyrkan har en förnämlig samling av nattvardssilver, många med anknytning till Djursholmsgodset och släkten Banér. För kyrkans historia är en nattvardskalk av delvis förgyllt silver skänkt 1702 av Johan Gabriel Banér på Djursholm av stort värde. Foten har en inskription som lyder: "St. ANNA CAPELL PÅ LIDINGÖN".


Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.