Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDINGÖ KAPELLET 3 - husnr 1A, BREVIKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BREVIKS KYRKA (akt.)
2006-01-01
Interiörbeskrivning
Kyrkans interiör domineras av altarväggens monumentala figurkomposition tillkommen samtidigt som kyrkan. På ett tidigt stadium föddes tanken att korväggen i åskådliga bilder skulle återge hyllningen av Jesusbarnet, korsfästelsen och Andens utgjutande över apostlarna, de tre stora kristna högtiderna. Utsmyckningen består av en tredelad relief till vilken skisser och kartonger är utförda av konstnären Simon Gate (1883-1945). Utförandet i stuck har gjorts av skulptören Carl Elmberg. Reliefen har sedan målats med kalkfärger av Simon Gate och Eric Jerkhe. 1959 dekorerades långhusets putsade väggar med målningar av konstnären Ewy Palm-Andreasson. De är utförda i en linjeteckning och föreställer de fyra evangelisterna.

Taket i kyrkorummet är utformat som ett bjälktak av betsad furuplywood. Det samverkar i material med den övriga inredningen och ger tillsammans med bänkarna en fast ram åt rummet.

Den fasta inredningen med altare, altarring, predikstol och öppna bänkar är ritad av arkitekt John Åkerlund och utförda av betsad furu och furuplywood. Bänkgavlarna är laserade i blått med rödbrun inramning. Två bänkrader längst bak i nordväst är borttagna. Knäfall och altarring är klädda med blått ylletyg. Dopfunten i trä kompletterades 1962 med reliefer utförda av skulptören Thorwald Alef (1896-1979). Motiven är Noa i arken, Mose slår vatten ur klippan, Jesu dop och Jesus välsignar barnen. Fyra takkronor är utförda i mattförnicklad mässing efter John Åkerlunds och H. Notinis ritningar.

Orglarna i Breviks kyrka har växlat under årens lopp. Vid invigningen hade kyrkan en elektrisk Hammondorgel, skänkt av AGA. 1943 fick kyrkan en orgel med 13 stämmor som användes fram till 1967. Den nuvarande orgeln är byggd av Åkerman & Lund, Knivsta, och har 22 stämmor. Kororgeln från Grönlunds Orgelbyggeri, Gammelstad inköptes 1980. Den är försedd med 7 stämmor.


Kyrkklockorna hänger i tornet. Den större, sammanringningsklockan, är stämd i A och väger över 500 kg. Den är skänkt till minne av häradshöfding G B A Holm (1845-1910).
Den mindre, böneklockan, är stämd i C och väger knappt 300 kg. Den är skänkt till minne av fru Anna Holm (1853-1913). På båda klockorna står orden: "Gjuten i nådens år 1937 av K G Bergholtz, Stockholm".

Övriga inventarier
Kyrksilvret med dopskål, nattvardskalk, patén, oblatask och vinkanna är ritat av arkitekt John Åkerlund och utfört av hovjuvelerare Hallberg. Altarstakarna i tenn är gjorda efter ritning av John Åkerlund. En komplett omgång med liturgiska textilier komponerad av Märtha Gahn (1891-1973) och framställd av Libraria togs fram till kyrkans invigning. Antependiet har ett för sin tid nyskapande mönster med skira sommarblommor fritt broderade. Altarduk i linne med spets är sömmad i Ungern.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.