Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIERP TIERP 1:2 - husnr 1, NATHANAELSKYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Nathanaelskyrkan (akt.), NATHANAELSKYRKA (akt.)
2007-05
Interiörbeskrivning
Interiören är mycket välbevarad i ursprungligt skick och har en tydlig karaktär av det tidiga 1900-talets nationalromantiska och nyklassicistiska stil. Vapenhuset i tornets bottenvåning har slammade tegelväggar som är kalkade i en ljus färg. Golvet är belagt med tegel. Snickerierna är laserade i en ljusbrun ton med inslag av engelskt rött och bränd umbra eller liknande pigment. Taket är ett brädtak med synliga bjälkar. Till vänster från entrén sett löper en rak trappa upp till läktaren och på höger sida finns en klädhängare. Över ingången till långhuset finns en minnestavla med en text som erinrar om ärkebiskop Nathan Söderblom och den gudstjänst han höll i juni 1922 på den plats där kyrkan sedan byggdes.

Långhuset är välvt med tre kryssvalv av slammat tegel. Det smalare koret är likaså välvt. Även väggarna är slammade och liksom valven kalkade i en ljus sandliknande färg. Valven bärs upp av pilastrar på vars kapitäl sitter dekorativt formade koppar- eller mässingsplåtar som skärmar framför den elektriska belysningen. Golvet i mittgången och koret är täckt med skifferplattor. Upp till koret är det två trappsteg, även de täckta med skifferplattor. Bänkkvarteren på ömse sidor om mittgången är försedda med brädgolv. Bänkinredningen är laserad i ljusbrunt, precis som all träinredning i kyrkan, och försedd med detaljer i mörk jordfärg. Orgelläktaren i norr har en barriär som är indelad med pilastrar i umbraliknande färg med röda detaljer och ramverksfyllningarna omges av lister i grågrönt. Orgelverket och orgelfasaden är från 1991 då den ersatte en äldre orgel.

Altaret är placerat bakom en altarring av trä. Altartavlan föreställer Jesu dop och är målad av Ole Kruse till invigningen 1934. Stilen ger associationer till den italienska ungrenässansens måleri. Tavlan har en påkostad inramning av trä med förgyllda detaljer. I koret finns även en dopfunt av kalksten. Predikstolen är placerad intill triumfbågen och har en separat ingång från sakristian. Den har en traditionell utformning i renässansstil med korg och ljudtak av laserat trä samt förgyllda detaljer. På en av valvpelarna i långhuset är inmurat en bronsplatta med Nathan Söderbloms porträtt i profil.

Sakristian får sin karaktär av de slammade väggarna, de rundbågiga brunlaserade dörrarna och av taket med synliga bjälkar i rutmönster. I sakristian står även ett stort skåp i nybarock med mörklaserade dörrar försedda med rombmönster. Golvet täcks av en heltäckningsmatta.