Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIERP TOLFTA 1:1 - husnr 1, TOLFTA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Tolfta kyrka (akt.), TOLFTA KYRKA (akt.)
2007-05
Interiörbeskrivning
Kyrkan välvdes med tegelribbvalv i slutet av 1400-talet. I början av 1500-talet tillkom kalkmålningarna. Även vapenhuset är välvt och försett med kalkmålningar. I kalkstensgolvet finns en gammal gravsten infälld. Porten till långhuset har kvar en profilerad, putsad tegelomfattning. I den ursprungliga stora medeltida portöppningen har senare satts in en lägre dubbeldörr.

Kyrkorummet präglas starkt av de välbevarade kalkmålningarna på väggar och valv. Valvmålningarna har aldrig varit överkalkade och hör till de bäst bevarade målningarna i hela Uppland. Målningarna tillskrivs Tierpsgruppen. Väggmålningarna kalkades dock över år 1802 men togs fram igen på 1800-talet då de dock till stor del målades om efter att de gamla målningarna kalkerats. Valven är även murade med intrikata ribbmönster. Kyrkorummet har slutna bänkar i två kvarter som tillkom vid en restaurering 1947. Då tillkom även en ny altarring liksom altarskåpet av konstnären Ryno Frieberg med förgyllda målningar. Tidigare hade kyrkan en stor altaruppsats från 1700-talets början som deponerades på Statens historiska museum. Altaruppsatsen var tillkommen samtidigt som predikstolen från 1708 som fortfarande finns på sin gamla plats på norra väggen. Predikstolen återfick sin ursprungliga vita marmorering med förgyllningar vid 1947 års restaurering. Den är även försedd med en dörr med ett klassiskt överstycke där det står skrivet bl.a. att predikstolen är uppsatt år 1708. I koret finns en dopfunt av kalksten från mitten av 1200-talet, men foten och huvuddelen av cuppan är rekonstruerade i cement.

I väster finns en läktare. Orgeln har en nyklassicistisk orgelfasad, marmorerad med förgyllda detaljer. Ett nytt orgelverk insattes år 1926. Läktaren bärs upp av träkolonner och har en barriär marmorerad i grå och rödbruna färger.

I triumfbågen hänger ett krucifix från 1400-talet som är tillverkat av en regional verkstad i Mälardalen. Korset och kristusfigurens högra arm är rekonstruerade 1947. I sakristian finns ett medeltida processionskrucifix. Där finns även ett välbevarat rökelsekar från 1200-talet. Sakristian är för övrigt välvd lika långhuset, men kalkmålningar saknas. Under sakristian grävdes en stor källare ut på 1970-talet.