Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIERP JÖRSÖN 1:197 - husnr 1, SÖDERFORS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Söderfors kyrka (akt.), SÖDERFORS KYRKA (akt.)
2007-07
Interiörbeskrivning
I tornets bottenvåning står den tidigare nämnda trämodellen av Palmstedts första förslag till kyrka i Söderfors. Bottenvåningen är välvd och försedd med vitkalkade, putsade ytskikt. I rummet finns ursprungliga dörrar kvar, dels i öppningen till långhuset och dels till spiraltrapporna som leder upp till läktaren och vidare upp i tornet. De olika trapporna och rummen i tornet förmedlar ett stämningsfullt intryck av oförvanskat 1700-tal.

Långhuset är ljust och luftigt med putsade, vitkalkade väggar och stora fönsteröppningar. Även inredningen är målad i ljusa färger, grått och vitt, förutom bröstpanelen och bänkgavlarna som är målade i rosa. Kyrkorummet täcks av ett högt putsat tunnvalv ovanpå väggarnas profilerade och tandsnittsförsedda taklist. Golvet täcks av kalksten. Bänkkvarterens är försedda med brädgolv. Koret i väster är försett med en välvd korabsid där altaret med sitt förgyllda träkors står. Absiden har öppningar med balkonger i norr och söder. Den norra balkongen är den s.k. herrskapsläktaren och den södra balkongen leder till predikstolen som är placerad söder om absiden. Altaret har formen av ett halvrunt bord som på mitten har en rundel med bokstäverna IHS (Jesus). Ovanför altaret finns ett runt fönster med det hebreiska gudsnamnet omgivet av en förgylld strålkrans. Över balkongerna är de släta väggarna dekorerade med putsade girlanger. Predikstolskorgen och dess ljudtak är rikligt försedda med förgyllda ornament. På norra sidan om korabsiden har skapats en dopplats med en dopfunt av kalksten tillverkad 1957 av skulptören Bengt Inge Lundqvist och formgiven av arkitekten Jan Wahlman. En altartavla från 1855 föreställande Kristi uppståndelse hänger på norra långhusväggen. Tavlan var tidigare placerad ovanför altaret fram till 1945 då det ursprungliga förgyllda korset åter placerades på altaret. På väggen i anslutning till dopfunten hänger två små porträtt av Martin Luther och Catharina von Bora, vilka är kopior av Lucas Cranach dä:s målningar på trä från 1500-talet. Orginalen är sedan 1887 deponerade på Nationalmuseum. Kopiorna utfördes 1967.

Orgelläktaren i öster bärs upp av fyra kraftiga kolonner med doriska kapitäl. Läktarbarriären har ett framspringande mittparti med en inbyggd, förgylld klocka. Orgeln som inköptes år 1873 är tillverkad av Åkerman & Lund.

Sakristian och övriga rum bakom långhuset är välvda med flacka valv som är putsade och vitmålade liksom väggarna i dessa rum. Trapporna till de övre rummen är byggda i sten och försedda med påkostade smidesräcken. En trappa upp mot norr ligger det f.d. bruksarkivet. Här finns även en ursprunglig kakelugn och en trämodell av rundtemplet högst upp på tornet. På långhusvinden ses hur kyrkan är murad av tegel med inlagda skift av slaggsten.