Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HANINGE UTÖ KYRKA 1:1 - husnr 1, UTÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

UTÖ KYRKA (akt.)
2006-01-01
Interiörbeskrivning
Trägolven i kyrkan är lackade. Väggarna är putsade och vitmålade med beiga ramar runt väggfält mellan konsoler. Vid en renovering 1946 målades väggfältens dekorativa målningar över och de tidigare synliga takstolarna av gjutjärn täcktes in med ett trätunnvalv. Trätunnvalvet är beigemålat och den öppna bänkinredningen är laserad i grågröna toner med brunmålad överliggare.
Predikstolen är ett enkelt snickeriarbete från 1850, ritad av J F Åbom. Fyllningarna har dekorerats med målningar av konstnären Erik Stenholm 1964. Bilderna föreställer Såningsmannen, Den gode herden, Fiskaren och Jordbrukaren.

Orgeln, som är belägen på en läktare i väster, anses vara den äldsta bevarade i Södermanland. Den byggdes av Olof Hedlund för Holländska reformerta kyrkan i Stockholm 1745 och kom till Utö 1838.

Tornets bottenvåning tjänstgör som kyrkans vapenhus. I klockvåningen, till vilken man kommer via orgelläktaren, hänger tre klockor. Storklockan göts 1728 i Stockholm av Erik Näsman, mellanklockan skänktes 1954 av Ställbergs gruvaktiebolag och lillklockan göts 1735 av Gerhard Meijer i Stockholm. Den största och minsta klockan har hängt i gamla kapellets klockstapel.

Övriga inventarier
Altartavlan skänktes till kyrkan 1850. Den föreställer Kristus i Getsemane och är utförd av en okänd konstnär. Predellan har en framställning av nattvarden och är utförd av Erik Stenholm 1964. Votivskeppet är enligt traditionen tillverkat på Utö under början av 1730-talet. Det återfördes till kyrkan från Sörmlands fornminnesförening i samband med renoveringen1946. I sakristian hänger en cirka två meter bred målning på duk från 1600-talets början. Den föreställer en Fru Brita Grips stamträd. En psalmnummertavla från 1767 är uppsatt söder om altaret. Dopfunten i gotlandsmarmor är ritad av Göran Pauli 1933.
Utö kyrka bevarar ett flertal äldre mässhakar och andra textilier. Av dem kan nämnas två medeltida mässhakar vilka kan ha kommit till kyrkan från Österhaninge kyrka, då kyrkorna hörde till samma församling.

Av ljusredskapen kan nämnas en malmkrona från 1736 samt ett flertal vägglampetter tillverkade av konstnären Olof Hedblom i Mora till renoveringen 1946.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.