Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SOLLENTUNA TURKOSEN 16 - husnr 1, SANKT ERIKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANKT ERIKS KYRKA (akt.)
2005-02-15
Interiörbeskrivning
Till kyrkorummet kommer man via en förhall i väster. Här leder en dörr mot norr in till brudkammaren som tidigare fungerade som sakristia.
Kyrkorummet täcks av ett brutet innertak av ohyvlade bräder. Takets sidopartier dekoreras av rektangulära fält, medan mittpartier är indelat i cirkelrunda former. Ramar och fyllningar är målade i brunt, grått och grönt. De slätputsade väggarna är avfärgade i en gråvit kulör. Golvet är belagt med hyvlad kalksten och i bänkkvarteren ligger bräder.

Sedan invigningen 1930 är långhuset inrett med två öppna bänkkvarter efter ritningar av arkitekten Milles. Bänkinredningen har rektangulära ramar, dekorerade i blått och grönt. Under 1980-talet togs flera bänkkvarter bort i kyrkans främre del för att ge plats åt ett mer flexibelt gudstjänstrum.

Koret markeras av en rundbåge som påminner om en triumfbåge, och täcks av ett kryssvalv i tegel. Altaruppsatsen och altarringen komponerades av arkitekten Milles. Altarbordet, som står i en nisch, är murat och belagt med en marmorplatta. I nischen hänger ett krucifix. Nischen omramas av en arkitektonisk uppställning, bestående av två rikt dekorerade pelare, stående på postament, som bär upp ett klassiserande bjälklag. Kolonnerna som kommer från Baltikum, tillverkades under 1650-talet och har även tidigare tillhört en altaruppsats.

Liksom kyrkans övriga, fasta inredning är predikstolen uppförd efter ritningar av kyrkans arkitekt. Den består av korg med trappa samt ett utsmyckat ljudtak. Korgen är försedd med reliefer i form av cirklar, dekorerade med ett lamm och ett kors.

Orgelläktaren i väster har en sluten barriär med utbuktande mittdel, som bärs upp av två kolonner med dekorerat kapitäl. Barriären är utsmyckad med marmorerade fyllningar. Den rektangulära orgelfasaden dekoreras av stående runda och fyrkantiga stavar i furu. Nuvarande orgelverk tillkom 1967 och har 20 stämmor. Det tillverkades av Frederiksborgs Orgelbyggeri i Danmark. 2003 försågs kyrkan med en ny kororgel.


Inventarier
Flera av kyrkans inventarier är gåvor från traktens invånare. I nischen ovan altaret står ett krucifix tillverkat av konstnärinnan Ingrid Larsson 1931 och ovanför predikstolen hänger ett krucifix av svartmålad valnöt, som torde härröra från 1600-talets andra hälft.
Ett krucifix från 1500-talets andra hälft är undanställt.

Kyrkan bevarar tre medeltida träskulpturer. Den ena sitter på korets norra vägg och föreställer en apostel med en bok i vänster hand. Skulpturen kommer från en okänd uppländsk kyrka. De andra två skulpturerna hänger på kyrkans västra vägg och föreställer även de apostlar. De härrör sannolikt från ett altarskåp, tillkommet under 1400-talets sista fjärdedel. Mot långhusets södra och norra vägg står vardera två gipsskulpturer uppställda. De utfördes av Carl Milles under 1930-talet.

Kyrkans dopfunt tillkom i samband med upprustningen 1980, och har utformats efter ett förslag av konstnären Göran Lange i samarbete med arkitekt Lars-Olof Torstensson. Kyrkan bevarar även ett dopställ från 1600-talet.

Under 1990-talet försågs kyrkan med nya nattvardskärl. Kalk och patén tillkom 1990 och några år senare inköptes även ett ciborium. De äldre nattvardskärlen härstammar från 1920-talet. Kyrkans äldsta textilier tillverkades under 1930-och 40-talet.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.