Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTERÅKER ÖSTRA RYDS KYRKA 1:1 - husnr 1, ÖSTRA RYDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTRA RYDS KYRKA (akt.)
2004-01-01
Interiörbeskrivning
Via västportalen kommer man in i tornbyggnadens nedre rum - det nuvarande vapenhuset, där en brudkammare, elcentral och uppgången till orgelläktaren och tornet finns.

Från vapenhuset kommer man in i kyrkorummet. Långhusets fyra kryssvalv har valvpilastrar i förband med murarna, vilket tyder på att valven redan var planerade när murarna uppfördes på 1430-talet. Långhusets valvmålningar från 1449 är utförda av Johannes Iwan liksom korvalvets dekor med bl a donatorsvapen. De karaktäriseras av ett måleri som breder ut sig över ytan (horror vacui). Långhusets valvmålningar har varit överkalkade, men togs åter fram 1924 och korvalvet befriades samtidigt från påmålningar.

Koret ligger två trappsteg högre än långhuset och ytterligare tre trappsteg upp ligger Braheättens gravkor som avskärmas från högkoret genom altaret och smidda järngaller med grindar. Genom en furudörr i högkorets nordvägg kommer man via en rundbågig öppning in i sakristian. Den tillhör kyrkans äldsta delar och täcks avett ursprungligt kryssvalv av tegel med profilerade ribbor. Valvet pryds av kalkmålningar i form av växtslingor framtagna 1924. På fönstrets insida finns en järnlucka från 1773 och i norra väggen en nisch.. Spisen är från 1730-talet. Genom en rektangulär dörröppning i västväggen står sakristian i förbindelse med kyrkans norra korsarm, en öppning som togs upp vid tillbyggnaden av kyrkan på 1690-talet.

Vid östra väggen i södra korsarmen står ett medeltida altarskåp bestående av corpus med skulpterad framställning av korsnedtagningen, flygeldörrar med på insidan skulpterad framställning av apostlarna och på utsidan målningar. Ursprungligt måleri och förgyllning på skåpets insidor är i stor utsträckning bevarat. På predellan finns en framställning av Kristus och de visa och fåvitska jungfrurna. Skåpet är daterat till 1480-talet och tillskrivet Johannes Snickare.Det har efter tillbyggnaden av koret på 1690-talet fram till restaureringen 1924 haft sin plats i Brahekoret bakom högaltaret. Vid sidan av altarskåpet hänger en inskriptionstavla uppsatt av Nils Brahe. Triumfkrucifixet ovanför altarskåpet är även det troligen utfört av Johannes Snickare och tillkommet vid samma tid som altarskåpet.

I samband med tillbyggnaden under 1690-talet fick kyrkan delvis ny inredning. Predikstolen är signerad "fecit Andreas Heysig Å: 1696", en bildhuggare verksam mot slutet av 1600-talet i Uppland. Troligen har han även utfört altaruppsatsen av joniska kolonner och pilastrar, entablement med bruten gavel, putti och krönande krucifix, tillkommen något av åren efter Brahekorets tillbyggnad 1693. Bland Heysigs arbeten märks även en predikstol från 1700 i Österåkers kyrka i grannsocknen.

Orgelläktaren och orgelfasaden är ritade av arkitekten Erik Palmstedt. Orgelfasaden med snidad och förgylld ornamentik har inte kvar sin originalmålning. Orgeln byggs ny 1841 av orgelbyggaren Per Zacharias Strand medan orgelhus och orgelfasad behålls. 1949 om- och tillbyggdes orgeln av Frobenius orgelbyggarfirma i Danmark. Samtidigt flyttades läktarbarriären och orgelfasaden fram. 2000 restaurerades och byggdes orgeln till av Bergenblad & Jonsson Orgelbyggeri i Nye och omfattar numera 21 stämmor.


Övriga inventarier
Östra Ryds kyrka är rik på äldre inventarier. De allra flesta av dessa är gåvor från Vasa- och Braheätterna på Rydboholm. En dopfunt i kalksten med slät cuppa samt en träskulptur av S:ta Katarina är kyrkans äldsta inventarier. De kan vara samtida med sakristian, kyrkans äldsta del, från omkring 1300. I kyrkan finns en rik samling av medeltida träskulpturer, ljusredskap, altarsilver och tavlor, begravningsvapen och -fanor.
Uppgifterna är sammanställda av Stockholms läns museum 2007.