Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HUDIKSVALL DELSBO KYRKA 1:1 - husnr 1, DELSBO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Delsbo kyrka (akt.), DELSBO KYRKA (akt.)
2004-07
Interiörbeskrivning
Kyrkorummet är treskeppigt med ett rakslutet kor. Mittskeppet bärs upp av två rader med valvbågar som vilar på ljust putsade höga runda gjutjärnkolonner samt fyrkantiga mönstrade kapitäl. Kolonnerna står på kvadratiska höga baser. Kyrkans trägolv är synligt i bänkkvarteren, men täckt med röd heltäckningsmatta i gångar och kor. Golvet närmast altaret är upphöjt och har halvrund form. Väggarna, som under 1900-talets första hälft var dekorerade med ett figurativt måleri, är numer grönmålade upp till fönsterbröstningshöjd och ovanför denna putsade i ljusgul kulör. På korväggen finns ett antal väggmålningar från både 1890-talet och 1940-talet. Fönstren har svagt färgat glas, förutom fönstren i koret som har glasmålningar från två epoker, dels de övre från 1890-talet och dels de tre närmast altaret som tillkom 1938. Ovan ingången till sakristian återfinns också ett målat glasfönster från 1893. Innertaket utgörs av en öppen takstol med synlig pärlspontspanel i taket. Det nuvarande altaret är ett öppet fristående brunmålat träaltare som tillkom 1973. Altarringen som har form av en halvcirkel härstammar från 1893, men dess mittparti gjordes öppningsbart vid 1930-talsrenoveringen.

Predikstolen är placerad vid den norra pelarraden i koret och den nås via en svängd trappa. Både predikstolen och det tillhörande ljudtaket är utformade i nyromansk stil, men predikstolen förändrades och kompletterades 1938 med målningar av konstnären Gunnar Torhamn. Två av kyrkans tidigare predikstolar finns även bevarade i klockstapeln. Bänkinredningen som huvudsakligen är uppdelad i två större kvarter med mittgång, består av öppna bänkar i nyromansk stil och de är från 1890-talet. I kyrkans sydöstra hörn återfinns den s.k. lillkyrkan som har fristående stolar. Bänkarna på den södra sidan, som ursprungligen var männens sida i kyrkorummet, har fortfarande kvar en hatthylla under sittbänken. Kvinnorna behöll ju sina huvudbonader på även i kyrkan och behövde således ingen hatthylla. Längs korets norra vägg finns två bänkar som kallas knektbänkarna, där församlingens soldater ursprungligen hade reserverade platser.

Orgelläktaren bärs upp av raka fasade träpelare med strävor. Två vinklade trätrappor leder upp till läktaren som upptar hela kyrkans bredd. Läktarbarriären, som är sluten och mot kyrkorummet målad i ljusbrun kulör, är indelad i fält med höga träpelare, krönta av förgyllda klot. Mitt på läktaren står kyrkans orgel med orgelverk från 1958, men med fasad från 1746 med målningar på papp av målarmästare Paul Hallberg vilka tillkom 1765. Läktarens nuvarande bänkinredning är jämnårig med övrig bänkinredning och den är placerad på uppbyggda trägradänger på södra sidan om orgeln. Vapenhuset under läktaren har byggts om och till vid flera tillfällen och sedan 1970-talet finns ett kapprum på var sida om det egentliga vapenhuset. I anslutning till båda kapprummen finns toaletter samt förvaringsutrymmen.

Sakristian nås via en dörr från kyrkorummet eller en ytterdörr mot väster som togs upp 1973. Rummet har grön heltäckningsmatta, vitkalkade väggar och ett vitlaserat trätak. Längs sakristians norra vägg finns inbyggda förvaringsskåp för textilier och föremål. I anslutning till sakristian finns även ett litet pentry och en toalett, vilka tillkom på 1970-talet