Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HUDIKSVALL AGÖN 1:5 - husnr 8, AGÖ KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

Agö kapell (akt.), AGÖ KAPELL (akt.)
2005-08
Interiörbeskrivning
Kapellets vapenhus utgörs av ett litet rektangulärt rum med omålat trägolv och väggfasta brunmålade bänkar mot norr och söder. Väggarna, som utgörs av stående plankor är målade i brun kulör under bänkarna och däröver gråmålade. Taket utgörs av ett vitmålat planktak som är valmat mot väster. I vapenhuset har den nedersta delen av en tidigare klockstapels spira lämnats kvar. Dörren mot kapellet är en äldre kraftig utåtgående vitmålad trädörr med otaliga inristningar med bomärken och årtal. Dörren omges av ett brett dörrfoder i samma kulör.

Golvet i kapellet är ett obehandlat trägolv som består av breda golvplankor. I koret är golvet något högre samt ytterligare ett halvt steg högre innanför altarringen och flertalet korbänkar. Väggarna är klädda med en gråmålad papp och avdelade med en profilerad trälist i fönsterbröstningshöjd. Ovanför denna list är väggarna indelade i fält med gråmålade kolonner. Över porten mot väster återfinns en väggmålning i form av det allseende ögat som blickar ned på betraktarna från mitten av en sol och omgivet av grå moln mot en vit bakgrund. Kapellets fönster har vitmålade profilerade fönsterfoder och i korets fönster återfinns två glasrutor med en inristning utförd av en glasmästare i Hudiksvall på 1700-talet. Taket har vitmålad pappspänning samt tre synliga runda takåsar, som enligt uppgift ska härröra från ett vid Agön strandat skepp.

Den fasta inredningen utgörs av den slutna bänkinredningen, predikstolen, altaret med tillhörande altaruppsats och altarring.

Bänkinredningen som uppgår till nio bänkar på vardera sidan mittgången är sluten och gråmålad med omålade fotstöd och sittbänkar. Bänkdörrarna har profilerade speglar med brunmålade ramar och fasade hörn. Vid varje avfasning finns en gulfärgad pyramidformad upphöjning. Bänkskärmen närmast koret är försedd med en genombruten ålderdomlig trädekoration i gult, blått och brunt rankmönster. Vid ingången till altaret står två höga träpyramider från 1760-talet i röd och grön kulör placerade på brunmålade underreden. Korbänkarna som står både norr och söder om altaruppsatsen är färgsatt i vit och grå kulör med speglar försedda med brun marmorering. Till höger i koret är kapellets läsarbänk placerad, dvs den plats varifrån den bland fiskarna utsedda läsaren uppläste bibliska texter när inte någon präst var närvarande i kapellet, då endast prästen hade rätt att stå i predikstolen. Läsarbänken som är gråmarmorerad är utrustad med ett genombrutet rankmönster i blå och röd kulör och bakom detta kan årtalet 1765 utläsas, vilket innebär att den tillhör samma inredningsetapp som pyramiderna.

Altaret, som står direkt emot östväggen, är byggt av trä och upphöjt på var sida om mittpartiet. Mittpartiet är gråmålat och sidorna försedda med gråmålade speglar som omges av förgyllda ramar och en vitmålad ytterram. På altaret står ett törnebekransat förgyllt träkors och på var sida om detta gråmålade pilastrar med förgyllda ränder som inramar korfönstret. Pilastrarna bär upp ett stort profilerat överstycke med ett änglamotiv och förgyllningar. På kapellets norra vägg hänger en inramad tavla som tidigare varit kapellets altartavla. Altarringen är sammanbyggd med korbänkarna och bildar således en sammanhängande konstruktion tillsammans med dessa. Hörnen på altarringen är avfasade och sidorna är försedda med ett genombrutet mönster målat i grå, vit och gul kulör.

Predikstolen är placerad vid kapellets norra vägg och nås via en kort trappa om fyra steg. Utsidan på predikstolen och predikstolens trapppräcke är utsmyckad med blågrå marmorering, på predikstolen indelad i fält med förgyllda slingor. På predikstolens insida har åtskilliga målare och hantverkare gjort till en tradition att skriva någon rad om vilka arbeten som gjorts i kapellet.