Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HUDIKSVALL KRÅKÖN 1:3 - husnr 30, KRÅKÖ KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

Kråkö kapell (akt.), KRÅKÖ KAPELL (akt.)
2005-08
Interiörbeskrivning
Kapellets interiör är ljus och luftig, mycket tack vare de många fönstren och kapellets placering. Golvet består av ett ålderdomligt brädgolv, något höjt i koret. Väggarna täcks sedan 1900-talets början av gråmålad skivbeklädnad, som är försedd med en vit profilerad list i fönsterbröstningshöjd på långsidesväggarna. Väggarna är ovanför denna indelade i fält med vitmålade pilastrar på väggarna. Inuti bänkarna syns emellertid även byggnadens timmerstomme som är omålad. Taket, som är försett med vitmålad glasfiberväv, har svängd form och det avslutas med en bred vitmålad profilerad taklist mot långsidesväggarna, enligt uppgift sedan en ombyggnad år 1782.

Bänkinredningen, som är sluten, består av sju bänkar på var sida om en central mittgång. Bänkdörrarna, vilka är gråmålade, är försedda med profilerade speglar med svängda hörn i vit och blågrå kulör. Bänkinredningens nederdel är målad i brungrå marmorering. Inuti bänkarna är ryggstöden och de smala psalmbokhyllorna målade i samma kulör som bänkdörrarna medan själva bänkarna och de nuvarande fotstöden är omålade. De äldsta fotstöden kan eventuellt ursprungligen ha varit kapellets sittbänkar som senare återanvänts som knäfall. Detta skulle kunna ha skett när den nuvarande bänkinredningen införskaffades, vilken eventuellt kan ha återanvänts från någon annan kyrka. I koret återfinns korbänken på den södra sidan om altaret. Ovanligt nog är korbänken vänd mot öster och ej mot altaret. Troligen har ytterligare en sittbänk funnits på denna plats, men denna har tagits bort för att ge plats för kapellets orgel. Bänkdörren vid sidan av orgeln finns dock kvar. I kapellets sydöstra hörn återfinns den s.k. läsarbänken, vilken är ett typiskt inslag i dessa skärgårdskapell. Från denna plats läste den av fiskarna som utsetts till läsare bibliska texter, vid de tillfällen som ingen präst kunde närvara i kapellet.

Altaret, som är byggt av trä, med ett smalare och något lägre mittparti är placerat vid östväggen i kapellet. Altarets mittdel som även är försett med ett knäfall är målad i gröngrå kulör med svart och rödbrun marmorering. De båda övriga delarna på sidorna är målat i vitt med grå marmorering på sidorna. Samma kulörer som på altaret återkommer på altaruppsatsen, men här kompletterade med förgyllningar. Två kolonner med förgyllda krön omgärdar ett förgyllt kors med en korsfäst Jesusgestalt och en förgylld rokokomedaljong med ett bibliskt citat. Kolonnerna bär upp ett kraftigt förgyllt ramverk som kringgärdar en blåmålad yta med en förgylld uppåtgående sol. Framför altaret återfinns en liten altarring med avfasade hörn och två öppningsbara dörrar. Altarringen är vitmålad med genombrutet kryssmönster och däremellan pelare med förgyllda ränder.

I korets nordöstra hörn står kapellets predikstol som är försedd med brungrå marmorering på trappan och korgens underdel. Vitmålade och förgyllda pilastrar inramar här grönmålade fält med marmoreringar i brun och svart kulör. Predikstolskorgens över- och underdel avslutas med en kraftig förgylld bård i form av ett stiliserat bladverk. Överst utgör ett änglahuvud underlag för prästens bokställ.