Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HUDIKSVALL ARNÖN 12:41 - husnr 1, KUGGÖRARNAS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

Kuggörarnas kapell (akt.), KUGGÖRARNAS KAPELL (akt.)
2005-07
Interiörbeskrivning
Kapellets interiör utgörs av ett enda rum utan vapenhus. Golvet är ett obehandlat trägolv och väggarna är klädda med liggande träpanel i grå kulör upp till fönsterbröstningshöjd och ovanför denna är väggarna täckta av vitmålad glasfiberväv. Fönsterfodren är profilerade och gråmålade och samma färg återkommer även på det utsirade svängda dörrfodret kring ytterdörren. Taket utgörs av breda, sedan 1970-talet omålade, takbrädor vilka bärs upp av fem synliga runda vitmålade takåsar.

Bänkinredningen är sluten och består av nio bänkar med rygg- och fotstöd på vardera sidan om en mittgång. Bänkinredningen är målad i gråvit kulör, men bänkdörrarna har marmorerade speglar i grå ton. De nuvarande fotstöden är omålade och några har inristade årtal, det äldsta från 1780. Möjligen skulle dessa fotstöd ursprungligen kunnat ha varit kapellets bänkar, som senare kan ha återanvänts som knäfall, men några säkra uppgifter om detta har inte gått att finna. Söder om altaret står kapellets korbänk, som är målad i samma färgställning som övrig bänkinredning, men betydligt mer påkostad i sin detaljutformning, vad gäller exempelvis dörrspeglar och lister mm. Detta utrymme är dessutom avdelat i två med en avbalkning i trä. Dessa bänkdörrar skulle möjligen också kunna komma från någon annan kyrka.

Interiören domineras till stora delar av den stora altaruppsatsen som innehåller både altare, altarpredikstol, altartavla och läsarbänk. Det egentliga altaret består av både ursprungliga bemålade brädor och betydligt yngre vitmålade skivor. Framför altaret står ett gråmålat knäfall, vilket är sammanbyggt med altaret. Altarpredikstolen, vars främre del vilar på altarskivan, har rokokoformer med förgyllda balusterpelare i hörnen samt bemålade speglar mot tre väderstreck. Den västra av dessa har ett motiv med Jesus på korset och kan även sägas utgöra kapellets altartavla. Direkt bakom altaret står en bemålad altaruppsats, troligen förfärdigad av hudiksvallsmålaren Paul Hallberg, som under 1700-talets slut var flitigt verksam i landskapets kyrkor. Måleriet utgörs av ett figurmåleri i rokokostil med bl a änglahuvuden mot en blågrön bottenfärg och ett guldfärgat målat ramverk i slingor. Uppsatsen avslutas överst med en rund tavla med ett uppståndelsemotiv samt förgylld sol. Runt ingången till predikstolen sitter en vitmålad träbåge, där raka pilastrar bär upp en valvbåge. En smal omålad trätrappa leder upp till predikstolen. Alldeles intill trappan återfinns även kapellets läsarbänk, dvs den plats varifrån en bland fiskarna utsedd läsare skulle läsa upp bibeltexter när det var andaktsstund och ingen präst kunde närvara. Läsarplatsen är således utrustad med bokstöd av trä. Framför altaret står en mycket liten altarring i vit kulör med marmorerade speglar lika den övriga bänkinredningen. Koret i kapellet är mycket litet och utrymmet synnerligen begränsat.